Annons
Nyheter

Bäckäng höjer säkerheten - inför passerkort till alla elever

Frågan om hur skolor ska tänka kring säkerheten är ständigt uppe för diskussion inom Borås kommun.
Nu inför Bäckängsgymnasiet passerkort för alla elever.
– I grund och botten är det här jättepositivt, säger Peder Englund, avdelningschef för Centrum för kunskap och säkerhet.
Borås • Publicerad 8 oktober 2017
Bäckängsgymnasiet
BäckängsgymnasietFoto: Magnet

I slutet av veckan skickades det ut ett meddelande till eleverna på Bäckängsgymnasiet om att det under kommande vecka ska delas ut passerkort till alla. Från och med 16 oktober ska alla dörrar till skolan förutom huvudentrén vara låsta och passerkort kommer att krävas för att ta sig in.

”Som ett led i skolans arbete med säkerhet kommer vi nu att införa passerkort till alla elever på Bäckängsgymnasiet”, skriver skolan i elevutskicket – som BT har tagit del av.

Annons

När BT når Peder Englund, avdelningschef för Centrum för kunskap och säkerhet, känner han inte till det.

– Jag visste inte att Bäckängsgymnasiet hade valt att införa detta, men det har varit på gång åt det hållet och de har väldigt bra säkerhetstänk där. Vi har det övergripande säkerhetsansvaret, sedan är det upp till varje skola att besluta, säger han och menar att det inte finns någon specifik händelse som har föranlett detta.

Han lyfter fram att det finns en ständigt pågående diskussion om säkerheten för skolor inom Borås kommun.

– Det handlar om inrymning, utrymning och även tillträde så vi har koll på vilka som är i skolan och vilka som inte ska vara där. Det är viktigt och vi kan inte vara naiva, utan måste följa utvecklingen av samhället.

Peder Englund ser samtidigt risker med den ökade säkerheten.

– Det är bedrövligt att våra skolor ska behöva tänka i de här banorna. Vi höjer säkerheten, men också känslan av otrygghet när vi låser in oss. Det gäller att ha en fingertoppskänsla. Vi kan inte ha ett samhälle där vi bygger murar.

Säkerhetschefen menar också att det inte bara går att använda teknik, utan att alla måste vara uppmärksamma.

– Vi måste själva vara aktiva på olika nivåer och fråga varför personer är där.

I utskicket står det också att alla besökare utifrån ska anmäla sig i receptionen.

BT har sökt företrädare för Bäckängsgymnasiet.

Adam ÅstrandSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons