Annons
Nyheter

Özz Nûjen kommer på film

Drömmar, vänskap och fotboll - i "10 000 timmar" handlar det om att förverkliga något som är lite större än den trista vardagen
Nyheter • Publicerad 1 april 2014
Foto: JOHAN ENGMAN / TT

I rollerna syns bland andra Peter Magnusson och Özz Nûjen.

- Jag hoppas att någon peppas till att klippa av chefens slips och våga satsa på något nytt, säger regissören Joachim Hedén.

Annons

När Eric vinner stort på en skraplott satsar han på sin dröm - att bli fotbollsproffs. Det tar bara 10 000 timmar, enligt en självhjälpbok som han har fått i present. Erics fru vill dock hellre lägga pengarna på att renovera huset men med hjälp av kollegan Bengtsson satsar Eric på fotbollsdrömmen.

Debut för Nûjen

Komikern Özz Nûjen gör långfilmsdebut i rollen som Bengtsson.

- Det är jättekul att filma och göra långfilm. Bengtsson är en skild småbarnspappa som älskar livet. Han är lite jobbig och pushig, men älskar sina barn och vänskapen med Eric, säger Özz Nûjen som är nervös inför premiären.

Erics mål med fotbollen överensstämmer inte med Bengtssons. Medan Eric nöjer sig med att nå "typ division 6" tänker Bengtsson mer på Champions League.

- För Eric handlar det mer om drömmen att spela fotboll än vad han ska uppnå. Han framstår som lite velig, men samtidigt som ganska modigt eftersom han möter mycket motstånd, säger Peter Magnusson som spelar huvudrollen.

Idén kom till 2010

Filmens regissör och manusförfattare Joachim Hedén säger att idén till "10 000 timmar" kom till hösten 2010. Han hade fått för sig att en bekant gjort det som Eric gör i filmen, men det hela var bara ett missförstånd.

- Ett tag senare satt jag i bilen och hörde på radion om den här teorin med 10 000 timmar. De två idéerna klickade och så kom hela grundstoryn till på bara tio sekunder, säger han.

I komedin är Erics fru Emma (Karin Lithman) en socialdemokratisk politiker på väg upp i karriären, men Joachim Hedén säger att det inte är en politisk film:

Annons

- Jag tänkte bara på vilket jobb hon kunde ha som trasslar till det för henne när Eric vill sluta jobba. Då kom jag snabbt fram till att det måste vara politiker, och Socialdemokraterna är kanske mest förknippade med hederligt arbete, att göra rätt för sig.

Varför ska man se filmen?

- Jag tror att blir man glad av att se den, oavsett om man gillar fotboll eller inte. Och kanske lite peppad på att förverkliga sina drömmar, säger Joachim Hedén.

"10 000 timmar" har biopremiär den 4 april.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons