Annons
Nyheter

Axplock ur budgeten

Här hittar du ett axplock av förslag ur budgetpropositionen.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2010

Regeringen tänker se över sanktionssystemet i arbetslöshetsförsäkringen. Detta eftersom det enligt regeringen finns indikationer på att sanktionsreglerna inte följs eller upplevs på rätt sätt.

En sanktion kan till exempel vara indragen a-kassa om en sökande inte tar ett anvisat jobb.

Annons

Färre jobbcoacher

Regeringen skär ner på jobbcoacherna nästa år till följd av den förbättrade arbetsmarknaden. 2011 satsas 950 miljoner kronor, jämfört med 1 360 miljoner kronor 2010. Av samma skäl minskas antalet praktikplatser för arbetssökande, från cirka 19 000 i år till 14 200 årsplatser 2011. Dessutom försvinner aktivitetsinsatsen "Lyftet" från årsskiftet.

Fler rättsläkare

Regeringen anser att antalet rättsläkare och rättspsykiatriker behöver bli fler och Rättsmedicinalverket får därför mer pengar.

Ytterligare tio miljoner kronor, utöver redan utlovade anslag, får myndigheten nästa år, enligt budgetpropositionen.

Pengarna ska också användas till forskning och utveckling. Myndigheten behöver även rusta upp IT-system och annan teknisk utrustning.

Bätte mat och enklare regler

Sverige ska enligt regeringen bli det främsta matlandet i Europa och ökar anslaget för det med 80 miljoner kronor om året under perioden 2011–2014. Jordbruksministern vill också minska jordbrukarnas regelbörda och ställa om deras fordon och maskiner till förnybara bränslen. För detta anslås 40 miljoner kronor årligen under fyra år.

Länsstyrelserna och Jordbruksverket får ytterligare 30 miljoner kronor för att klara djurskyddsarbetet.

Tidiga insatser mot ungdomsbrott

Annons

Regeringen konstaterar att insatserna mot ungdomsbrottslighet måste intensifieras. En viktig faktor är att korta handläggningstiderna i ungdomsmål, enligt budgetpropositionen.

Ungdomar som begått brott måste få en snabb reaktion från rättsväsendet. Det understryks att det inte är acceptabelt att det går månader mellan brott och straff.

Som en del i detta bör mer av det brottsutredande arbetet genomföras direkt av poliser i yttre tjänst.

Nya högskoleplatser tas bort

Regeringens satsning på 10 000 nya högskoleplatser kommer att fasas ut under 2012. De nya platserna kom till för att mildra effekterna av den ekonomiska krisen.

Satsningen fortsätter under nästa år, men upphör alltså efter 2012.

De högskolor som hade hoppats att de nya högskoleplatserna skulle permanentas lär därför bli besvikna.

Ny satsning ska minska vårdskador

De landsting som förbättrar sitt arbete med patientsäkerhet ska få dela på 500 miljoner nästa år och 675 miljoner under åren 2012–2014. Det är en av regeringens nya vårdsatsningar under mandatperioden. Kraven för hur långa vårdköerna får vara skärps också.

Andra satsningar inkluderar 150 miljoner på att samla vården av sjuka äldre, 150 miljoner för att stärka kompetensen hos medarbetare inom äldreomsorgen och 600 miljoner kronor på äldreboenden.

Annons

Supermiljöbilspremie införs

I budgetpropositionen lanseras också en supermiljöbilspremie för de bilar som släpper ifrån sig allra minst koldioxid. Premien föreslås införas under mandatperioden och ska omfatta 40 000 kronor per bil.

Nya miljöbilar är även fortsatt skattebefriade under fem år.

Det långsiktiga målet är att Sverige år 2030 ska ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons