Annons
Nyheter

Avtal klart för byggbranschen

Ekonomi • Publicerad 5 maj 2023
Byggavtal klart i natt. Arkivbild
Byggavtal klart i natt. ArkivbildFoto: Henrik Montgomery/TT

Parterna i byggbranschen har gjort upp om ett nytt avtal, med löneökningar på 7,4 procent på två år för i runda slängar 100 000 byggnadsarbetare.

Avtalet följer därmed märket som satts i Industriavtalet tidigare under våren och det ska ge cirka 2 800 kronor i högre lön på två år för den genomsnittliga byggnadsarbetaren, skriver tidningen Byggnadsarbetaren.

Annons

Avtalet inkluderar även bland annat höjd reseersättning, höjda pensionsavsättningar samt en uppgörelse om en ny partsgemensam kontrollfunktion för att snabbt och effektivt granska företag och underentreprenörer för att motverka kriminalitet, fusk och utnyttjande i branschen.

"Det här är frukten av flera års hårt arbete, resan tar aldrig slut men det här kommer göra skillnad på riktigt", skriver Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm i en kommentar.

Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind är också nöjd.

"Avtalet följer märket. Det är glädjande att även bygg- och anläggningsbranschen tar ansvar i ett bistert konjunkturläge", skriver han in en kommentar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons