Annons
Nyheter

Avslöjat: Putins "tsarinnas" liv i lyx

Vladimir Putin har låtit bygga en enorm villa till sin förmodade flickvän och familj – intill sitt eget skogspalats.
Den ryske presidenten och hans närmaste lever lyxliv med pengar som göms i ett snår av bulvaner, visar en granskning.
Ryssland • Publicerad 5 mars 2023
Vladimir Putin i samspråk med Alina Kabajeva på en bankett i Kreml i november 2004. Några år senare började ryktena om deras romans att florera. Arkivbild.
Vladimir Putin i samspråk med Alina Kabajeva på en bankett i Kreml i november 2004. Några år senare började ryktena om deras romans att florera. Arkivbild.Foto: Itar-Tass/Kreml via AP/TT
Relationsträd som visar Putins relationer, barn och barnbarn.
Relationsträd som visar Putins relationer, barn och barnbarn.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
Alina Kabajeva vann OS-guld i individuell rytmisk gymnastik i Aten 2004. Arkivbild.
Alina Kabajeva vann OS-guld i individuell rytmisk gymnastik i Aten 2004. Arkivbild.Foto: Vincent Yu/AP/TT
Oligarken Arkadij Rotenberg, till vänster, är en av Vladimir Putins äldsta vänner från S:t Petersburg och har tjänat en stor förmögenhet under Putins presidentskap. Hans bolag fick 2018 uppdraget att bygga bron över Kertjsundet till den annekterade Krimhalvön. Arkivbild.
Oligarken Arkadij Rotenberg, till vänster, är en av Vladimir Putins äldsta vänner från S:t Petersburg och har tjänat en stor förmögenhet under Putins presidentskap. Hans bolag fick 2018 uppdraget att bygga bron över Kertjsundet till den annekterade Krimhalvön. Arkivbild.Foto: Alexei Druzhinin/Sputnik/Kreml, poolfoto via AP/TT

Alina Kabajeva med barn bor i den väldiga villan som har byggts ungefär 800 meter från Putins residens i Valdaj, enligt en granskning av den oberoende ryska nyhetssajten Projekt. Det pampiga bygget ligger på ett avskilt och välbevakat område, mellan skogar och sjöar, omgivet av ett mindre samhälle som växt fram för presidentens närmaste.

Den 39-åriga tidigare stjärngymnasten Kabajeva har sedan många år pekats ut som Vladimir Putins flickvän, eller ännu mer, även om det har förnekats tvärt av Kreml.

Annons

Oberoende ryska medier beskriver numera Alina Kabajeva som Rysslands inofficiella första dam – en tsarinna i det fördolda – och det framkommer alltmer om hur hon lever som en sådan. Enligt tidigare och samstämmiga avslöjanden har hon och Putin flera barn tillsammans.

Gamla oligarkvänner

Banden mellan Putin och Kabajeva framträder allt tydligare när Projekt visar hur presidentens hemliga förmögenhet har använts för att bekosta lyxbyggen till honom själv och hans närmaste. Det har skett genom ett cypriotiskt skalbolag, Ermira, som det har rullat pengar genom sedan tidigt 2000-tal.

Bolaget står formellt skrivet på en okänd jurist i S:t Petersburg, men förvaltas enligt granskningen egentligen av Arkadij Rotenberg och Jurij Kovaltjuk – presidentens vänner sedan länge tillika rika ryska oligarker.

– Vi använde formuleringen "betala genom Ermira", vilket betydde att använda Putins pengar för att betala för det eller det avtalet, säger en anonym källa som ska ha haft direkt insyn i verksamheten, till Projekt.

Genom Ermira med dotterbolag uppges Putin ha haft ägarandelar i den ryska mediejätten NMG, den statliga gasjätten Gazprom och Rossija Bank. Putin uppges därtill ha tjänat ett miljardbelopp på försäljning av vodka av märket "Putinka" – döpt efter presidenten och en av de mest sålda varianterna i landet.

Landets största lya

Genom detta upplägg finansierades också det stora och palatsliknande residens som har byggts åt presidenten i Gelendzjik vid Svarta havet, som oppositionsledaren Aleksej Navalnyj tidigare har dragit stor uppmärksamhet till.

Putins två vuxna döttrar Marija och Katerina har fått mark och villor intill presidentresidenset Novo-Ogarjovo utanför Moskva. Ermira har också gjort affärer med Putins exfru Ljudmilas nye make.

I semesterorten Sotji, där Putin vistas mycket, har Alina Kabajeva en takvåningslägenhet på 2 600 kvadratmeter som beskrivs som den största lägenheten i Ryssland, enligt Projekts granskning. Det är en av fyra bostäder där som Kabejeva ska ha fått.

– "Gymnasten" kom in personligen och pekade ut vilka lägenheter hon ville ha och i vilka namn de skulle registreras, säger den tidigare nämnda källan.

Tre skrevs på Kabajevas mormor. Ett på en man som tidigare har pekats ut som bulvan i affärer där en av Putins förmodade älskarinnor – och hennes dotter som har pekats ut som hans – har fått lyxiga fastigheter i S:t Petersburg.

Annons

Ett 20-tal villor, lägenheter och tomter har införskaffats för Kabajevas och hennes anhörigas räkning, till ett samlat värde av drygt 1,2 miljarder kronor, enligt Projekt.

Nära krets lämnar spår

Kabajeva har ett styrelseuppdrag i mediejätten NMG där hon har en årsinkomst på ett hundratal miljoner utan att vara särskilt aktiv, enligt tidigare avslöjanden.

I hennes närmaste krets av anhöriga och vänner har flera fått välbetalda och statligt kopplade jobb. Flera av dessa reser regelbundet till och från skogarna i Valdaj och några har också fått egna boenden där, visar Projekt.

Bygget av Alina Kabajevas jättevilla intill Putins i Valdaj påbörjades 2020. Där syns i dag bland annat en gokartbana och en stor lekplats. Omgivningarna vaktas av den federala skyddstjänsten som lyder direkt under presidenten.

Putin och hans allra närmaste antas resa dit och därifrån med ett hemligt pansartåg som väckte stor uppmärksamhet när det avslöjades för några veckor sedan. Flera hemliga stationer har byggts för presidentens eget tåg, för resor mellan bland annat Valdaj och Sotji.

Bakgrund: Syns aldrig ihop

Den första kända bilden på Vladimir Putin och Alina Kabajeva tillsammans togs 2001, i samband med att han gav henne en statlig hedersutmärkelse. Putin var då 48 år gammal, relativt nybliven president och gift. Kabajeva var 18 och en av världens bästa gymnaster som hade tagit OS-brons året innan.

När Kabajeva avslutade karriären några år senare klev hon in i politiken, som ledamot i statsduman för Putins maktparti Enade Ryssland.

Ryktena om en romans med presidenten tog fart 2008, men har konsekvent förnekats och slagits ned med kraft. Tidningen som först rapporterade om den stängdes av myndigheterna bara några dagar senare.

2013 meddelade Putin att han och frun Ljudmila skulle skiljas efter 30 år.

Året därpå lämnade Alina Kabajeva politiken varpå hon fick välbetalda positioner inom den oligarkstyrda mediejätten NMG. Pengaspår från Putins krets leder till mängder av dyra fastigheter som ägs av Kabajeva och flera av hennes anhöriga.

Putin och Kabajeva syns aldrig tillsammans. Alina Kabajeva födde en son i Schweiz 2015, enligt schweiziska tidningar, och Putin antas vara pappan. Hon har fått flera barn med Putin – totalt tre eller fyra, enligt skilda medieuppgifter och granskare.

I april 2022 gjorde Kabajeva ett sällsynt framträdande vid en gymnastiktävling i Moskva, där hon hyllade Rysslands invasion av Ukraina. Internationella medier noterade då att hon bar en vigselring. EU, USA och Storbritannien har riktat sanktioner mot Kabajeva, bland annat för hennes "nära relation till Putin".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons