Annons
Nyheter
En 50-årig man, en av två som vårdats i konstgjord lunga i Lund, dog tidigt på söndagsmorgonen. Mannen, det åttonde kända dödsoffret i svininfluensan i Sverige, nekades vård flera gånger innan han togs omhand.
Nyheter • Publicerad 15 november 2009

Mannens tillstånd hade stabiliserats, men han blev åter sämre under lördagen och tidigt på söndagsmorgonen kallades hans anhöriga till sjukhuset.

Enligt Carsten Lührs, verksamhetschef för thoraxkirurgi, anestesi och intesivvård vid Universitetssjukhuset i Lund, var det en bakteriell infektion med pneumokocker som i sin tur ledde till blodförgiftning som låg bakom dödsfallet.

Annons

– Blodförgiftningen hade mannen redan när han kom till oss, säger Carsten Lührs till TT.

Han beskriver hur blodförgiftningen angriper hela kroppen, bland annat genom inre blödningar.

– Det är inte helt ovanligt att man får en bakteriell infektion när man har en allvarlig virusinfektion, säger Carsten Lührs.

– Och det är den vanligaste orsaken till dödsfall vid influensa.

Skickades hem

Mannen sökte vård både vid en vårdcentral och vid akuten på Universitetssjukhuset Mas för ungefär två veckor sedan, men skickades hem.

Först vid tredje försöket, när mannen var så sjuk att han föll i koma, fick han vård. Han lades då direkt i konstgjord lunga, en så kallad ecmo, den 28 oktober vid Universitetssjukhuset i Lund och har vårdats så sedan dess.

Carsten Lührs vill inte uttala sig om händelseförloppet innan mannen hamnade i Lund.

– Han var dock mycket sjuk när han kom hit, låg i respirator och lungorna var på väg att sluta fungera helt och hållet. Han hamnade i ecmon ganska omgående.

Anhöriga anmäler

Annons

Enligt 50-åringens svägerska hade han inga andra sjukdomar och hörde inte till någon riskgrupp. Hon säger till Sydsvenskans hemsida att mannens sambo vill att det ska bli känt hur han behandlades när han sökte vård.

De anhöriga har anmält sjukvården till både HSAN, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och Socialstyrelsen. Region Skåne har efter att fallet blev känt skärpt rutinerna för hur personer med misstänkt svininfluensa tas emot.

Malmöbon är det åttonde kända svenska dödsfallet i svininfluensa.

I Lund kan åtta personer behandlas med konstgjord lunga. Men Carsten Lührs säger att inte fler än sex personer kan behandlas samtidigt utan att annan verksamhet påverkas.

När det gäller den andra patienten som vårdas i ecmo i Lund berättar Carsten Lührs om en viss förbättring.

– Men faran är egentligen inte över förrän man går härifrån.

Dödsfall i Sverige

Åtta dödsfall med koppling till svininfluensa, A/H1N1, har inträffat i Sverige under hösten.Man i 40-årsåldern från Uppsalatrakten. Avled den 28 augusti.Man i 55-årsåldern i Västerås. Avled den 3 september.Man, 48 år, från Örebro. Hittades död i sitt hem den 31 oktober.Man i 50-årsåldern på Tjörn. Avled den 2 november.Man i 60-årsåldern från Örebro län. Hittades död i sitt hem i början av november.Man i 55-årsåldern. Hittades död i sin bostad i Eskilstuna den 7 november.Man i 60-årsåldern. Avled i Örnsköldsvik den 9 november.Man, 50 år. Avled på sjukhus i Lund den 15 november.

Dessutom avled en svininfluensasmittad treårig pojke i Stockholm den 31 oktober, men obduktionsresultaten har ännu inte gett svar på om barnet dog till följd av influensan eller av annan orsak.

Svininfluensan

Antalet bekräftade dödsfall i svininfluensa i Europa är omkring 500 och globalt över 6 500, enligt Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s senaste statistik.

Flest rapporterade dödsfall har Brasilien med nästan 1 400 fall, följt av USA med omkring 1 000 fall. I Europa toppar Storbritannien med nästan 200 fall. Sverige har hittills haft åtta dödsfall i svininfluensan.

Enligt ECDC:s prognos bör länderna på norra halvklotet förbereda sig på att minst 20 procent av befolkningen kommer att insjukna i sjukdomen innan pandemin är över. För länder som vaccinerar en stor del av befolkningen blir siffran troligen betydligt lägre.

Ecmo

Ecmo (extracorporeal membran oxygenation) innebär att blodet syresätts utanför kroppen genom ett membran, en form av konstgjord lunga. Vid Ecmo-centrum på Karolinska universitetssjukhuset i Solna vårdas personer som har akut lungsvikt där all upptänklig intensivvård inte räcker för att rädda patientens liv. Ecmo kan också användas när hjärtat sviktar.

I Sverige finns kapacitet för Ecmo-behandling i Lund, Linköping, Göteborg, Uppsala och Umeå, förutom i Stockholms län.

Ecmo-centrum samverkar med sjukhus i bland annat Danmark, Tyskland och Storbritannien. Sjukhusen tar hand om varandras patienter, beroende på var platserna finns.

Av de svininfluensa-patienter i Australien som hamnat i Ecmo-maskiner avled 20 procent, enligt Carsten Lührs, verksamhetschef vid Universitetssjukhuset i Lund.

Källa: Socialstyrelsen, Karolinska universitetssjukhuset.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons