Annons
Nyheter

Attacker på årsdag av mord på iransk general

Mordet på en iransk toppgeneral för två år sedan är inte glömt. På årsdagen hackades israeliska medier och en drönarattack mot Bagdads flygplats avvärjdes.
Israel • Publicerad 3 januari 2022
I helgen hölls demonstrationer i Irak inför årsdagen av mordet på den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani.
I helgen hölls demonstrationer i Irak inför årsdagen av mordet på den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani.Foto: Khalid Mohammed/AP/TT

Engelskspråkiga Jerusalem Posts webbsida visade på måndagen en bild av en raket som skjuts ut från en ring med koppling till den iranske generalen Qassem Soleimani.

Inlägget innehöll också hot mot den israeliska atomreaktorn i Dimona och orden "Vi är närmare er där ni inte är medvetna om det". Jerusalem Post bekräftar via Twitter att tidningen har blivit hackad och att syftet verkar vara att framföra ett direkt hot mot Israel.

Annons

Även på den israeliska tidningen Maarivs Twitterkonto hade hackare publicerat samma bild.

På måndagen sköt samtidigt amerikansk militär ner två bestyckade drönare som attackerade en amerikansk förläggning nära Bagdads flygplats. Foton som AFP tagit del av visar fragment från de nedskjutna drönarna med texten: "Befälhavarens hämnd".

General Qassem Soleimani, som ledde det militära revolutionsgardets elitstyrka Quds, dödades i en amerikansk drönarattack i grannlandet Irak den 3 januari 2020. Iran har anklagat Israel för inblandning i attacken, något som en tidigare israelisk säkerhetschef nyligen bekräftade.

Enligt USA var Soleimani ansvarig för en rad attacker mot amerikanska soldater i Irak som utförts av shiamilisgrupper.

I Iran planeras minneshögtider på måndagen för att uppmärksamma tvåårsdagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons