Annons
Nyheter

Attacker mot Gaza – trots vapenvila

Israeliskt flyg attackerade mål i Gaza kort efter att en ny vapenvila trätt i kraft på torsdagen, som svar på raketbeskjutning från Gaza.
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2014
Foto: Lefteris Pitarakis

Hamas fördömer attackerna och förnekar att några raketer avfyrats mot Israel.

De återupptagna våldsamheterna kommer efter tre dagars lugn och väcker oro för att en ny vapenvila som förhandlats fram efter egyptisk medling ska gå om intet. Enligt det palestinska inrikesdepartementet genomförde Israel fyra flygattacker mot mål i Gaza omkring en halvtimme efter att den nya vapenvilan trätt i kraft vid midnatt.

Annons

Åtta raketer

Israel säger att attackerna riktade sig mot "terrorfästen runtom i Gaza" och att militären "kommer att reagera omedelbart på varje hot mot Israel". Åtta raketer avfyrades mot Israel sent på onsdagen, varav sex träffade obebyggda områden och en sköts ner, uppger en talesman för den israeliska armén. Ingen person ska ha skadats. Minst två av raketattackerna inträffade efter midnatt, då den fem dygn förlängda vapenvilan hade trätt i kraft.

Hamas anklagar Israel för att bryta mot den nya vapenvilan genom attackerna.

"Vi fördömer den fortsatta israeliska beskjutningen i Gaza", säger Hamasförhandlaren Izzat al-Reshiq, som också förnekar att någon på den palestinska sidan ska ha brutit mot den rådande vapenvilan och att ingen i Gaza har hört någon raketbeskjutning mot Israel.

Journalist dödad

För två veckor sedan enades Hamas och Israel om ett eldupphör i 72 timmar, men den hann knappt inledas innan strider åter bröt ut.

Tidigare på onsdagen rådde lugn i Gaza, förutom när palestinska experter försökte desarmera en israelisk raket. Fem palestinier och en italiensk journalist omkom i explosionen.

Totalt har över 1 950 palestinier och 67 personer på den israeliska sidan dödats sedan den 8 juli, då Israel inledde sin offensiv för att förstöra Hamas raketer och tunnlar mellan Gazaremsan och Israel.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons