Annons
Nyheter

Attack mot kinesiska ingenjörer i Baluchistan

Pakistan • Publicerad 13 augusti 2023
En separatistisk rörelse i Baluchistan i Pakistan kräver att få ökad del av gas- och mineralfyndigheter i regionen. Arkivbild.
En separatistisk rörelse i Baluchistan i Pakistan kräver att få ökad del av gas- och mineralfyndigheter i regionen. Arkivbild.Foto: Anjum Naveed/AP/TT

Pakistanska säkerhetsstyrkor hamnade i ett skottdrama med upprorsmakare i Baluchistan, sedan en militärkolonn hamnat i bakhåll.

Minst två inom den separatistiska upprorsgruppen dödades i den påföljande skottlossningen. Sammandrabbningen pågick i timmar, enligt militär.

Annons

Attacken sägs vara riktad mot kinesiska ingenjörer som eskorterades av militärkolonnen. Kinesiska bolag har utökat sin verksamhet i Baluchistan och i staden Gwadar de senaste åren.

De senaste två årtiondena har separatister i Baluchistan fört en väpnad kamp för att få ökad del av inkomsterna från bland annat gas- och mineralfyndigheter. Attackerna mot kinesiska intressen har ökat i takt med den ökade kinesiska närvaron.

Provinsen, som också gränsar Afghanistan, drabbas även av oroligheter som involverar gäng som smugglar narkotika samt sunnimuslimska extremistgrupper förutom separatister från den baluchiska minoriteten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons