Annons
Nyheter

Attack i Lviv "nog inte riktad" mot bostadshus

Flera personer har dödats sedan ett bostadshus i Lviv i Ukraina träffats av en rysk robot under natten till torsdagen.
– Attacken skulle möjligtvis kunna ha att göra med militär materiel som Ukraina har fått från väst, säger överstelöjtnant Johan Huovinen.
Ukraina • Publicerad 6 juli 2023
Johan Huovinen, överstelöjtnant som undervisar i militär strategi på Försvarshögskolan. Arkivbild.
Johan Huovinen, överstelöjtnant som undervisar i militär strategi på Försvarshögskolan. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Lviv ligger i västra Ukraina, nära gränsen till Polen, och har hittills varit relativt förskonat från ryska anfall. Stadens borgmästare Andrij Sadovyj beskriver nattens attack som den värsta mot civila byggnader sedan krigets start.

Johan Huovinen, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan i Sverige, påpekar att det är svårt att bedöma Rysslands motiv till attacken – men säger att den troligtvis inte var riktad mot civil infrastruktur.

Annons

TT: Varför utför Ryssland en sådan här attack just nu?

– Lviv har varit relativt förskonat från attacker under hela krigets gång. Det var mest i början av kriget, under våren för ett år sedan, som de fick ta emot några attacker. Det här är ovanligt och därför är det svårbedömt. Det ryska skälet skulle möjligtvis kunna ha att göra med utbildning som sker i området eller med militär materiel som Ukraina har fått från väst.

TT: Kan det vara en slags hämndattack mot väst?

– Nej, jag skulle inte säga hämndattack. Om man har fått information att det pågår en utbildning, det finns ju militära installationer i Lviv, så är det dem man då huvudsakligen inriktar sig mot.

TT: I det här fallet attackerades en civil byggnad?

– Och det är det som man kallar för "collateral damage" (oavsiktlig skada). Det var nog inte meningen att skjuta på en civil byggnad för det brukar inte gynna någon. Speciellt inte Ryssland som har begränsat med ammunition med lång räckvidd. Då är det inte lönt att skjuta på civila byggnader. Men det är sådant som händer hela tiden, speciellt om det inte är någon hög kvalitet på ammunitionen.

TT: Vad skickar det för signaler mot Europa att attacken sker så nära Polens gräns?

– Det här skulle också kunna ses som en signal inför nästa veckas Natomöte i Vilnius. Det visar att Ryssland obehindrat fortsätter med sina attacker, att de inte berörs. Det kan finnas något signalvärde där kanske.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons