Annons
Nyheter

Åtta personer stängdes in i gruva

Åtta personer blev instängda i LKAB:s gruva i Malmberget på torsdagen efter att en personbil börjat brinna.
Efter sex timmar kunde männen räddas, hungriga men oskadda.
Nyheter • Publicerad 3 juli 2008
Foto: Foto Thord Nilsson

Branden bröt ut vid halv femtiden på eftermiddagen en dryg kilometer ner i gruvan. Föraren till bilen och ett 40-tal andra personer som befann sig i gruvan hann sätta sig i säkerhet ovan jord. Men åtta män som jobbade med att bygga en ny transportnivå cirka 200 meter under brandplatsen fick ta sin tillflykt till en räddningskammare med syrgastuber i väntan på att röken skulle lägga sig.

– En brand i en gruva är alltid allvarligt, särskilt eftersom röken sprider sig där nere, sade Harry Rantakyrö, ordförande i Gruvtolvan, till TT.

Annons

Brandmännen från LKAB:s egen industribrandkår och Gällivare räddningstjänst valde att avvakta med släckningsarbetet på grund av rökutvecklingen. Räddningsledaren ville inte riskera brandmännens hälsa.

Fick smörgåsar

Nästan sex timmar efter att branden startat kunde dock räddningstjänsten nå personerna nere i gruvan.

– Nu sitter de här uppe och äter mackor. De var hungriga, sade Kajsa Lindmark, informatör på LKAB, till TT klockan 22.40.

Hur mår de?

– Vad jag förstår mår de fysiskt bra. Det är inget fel på dem om man tittar på dem utifrån. Nu träffas de för debriefing med företagshälsovården, säger Ola Johnsson, vd och koncernchef vid LKAB.

Han visste dock inte om branden var släckt.

– Det är ointressant. Den släcker vi under natten, säger Ola Johnsson.

Enligt Johnsson är en av personerna som blev instängd anställd av ett dotterbolag till LKAB. Resten är entreprenörer från olika företag.

Personbil började brinna

Annons

Det var en personbil som tillhörde en av entreprenörerna som fattade eld.

– Nej, de kör dieselbilar som är besiktigade och åtgärdade så att sådant här inte ska kunna inträffa. Men det är aldrig hundra tyvärr, säger Ola Johnsson.

Var den här bilen besiktigad?

– Jag har ingen aning. Vi har inte kommit fram till bilen. Det kommer att gås igenom de närmaste dagarna. Entreprenörernas bilar ska också vara besiktigade.

Nöjd med insatsen

Tomas Strömberg, huvudskyddsombud under jord i gruvan, är nöjd med räddningsinsatsen. Han hoppas att en kommande utredning ger fler svar om vad som hänt.

– Då får vi se om det brustit i säkerheten och om vi måste förbättra den, säger han.

Driften i gruvan beräknas vara i gång igen på fredagsförmiddagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons