Annons
Nyheter

Fästmön efter domen mot mördarna: "Farsartat"

Saudiarabien har dömt åtta personer för inblandningen i mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Ingen av dem får dödstraff.
"Farsartat!" säger fästmön till den mördade Khashoggi efter att domarna tillkännagivits.
Saudiarabien • Publicerad 7 september 2020
En turkisk polis går förbi en målning av den mördade journalisten Jamal Khashoggi. Arkivbild.
En turkisk polis går förbi en målning av den mördade journalisten Jamal Khashoggi. Arkivbild.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Under måndagen kom beskedet att fem av de inblandade i mordet på journalisten döms till 20 års fängelse, en till tio år och övriga två till sju år.

Hatice Cengiz, fästmön till den mördade Jamal Khashoggi, är kritisk till de saudiska domarna.

Annons

"Dagens besked från Saudiarabien är ännu en gång ett hån mot rättvisan. Det internationella samfundet kommer inte att acceptera den här farsen", skriver hon på Twitter efter att domarna tillkännagivits.

"Saudiska myndigheter avslutar ett rättsfall utan att världen får veta sanningen om vem som låg bakom Jamals död. Vem planerade det? Vem beställde det? Var är kroppen? Det är de viktigaste frågorna och de förblir obesvarade", fortsätter Hatice Cengiz.

"Saknar moralisk legitimitet"

I maj förlät Khashoggis familj i Saudiarabien officiellt mördarna, vilket möjliggjorde för regimen att benåda de dömda.

Saudiarabiens beslut i rättsfallet möter på flera håll skarp internationell kritik. FN:s särskilde utredare Agnès Callamard är en av dem som är kritisk.

"Dessa domar saknar legal och moralisk legitimitet. De kommer i slutet av en process som varken varit rättvis, opartisk eller transparent", skriver utredaren på Twitter.

Inte heller från turkiskt håll är man nöjd med de saudiska domarna.

"Vi vet ännu inte vad som hände med Khashoggis kropp, vem som ville se honom död eller om det fanns lokala kollaboratörer – något som får den saudiska utredningen att framstå som tvivelsaktig", skriver Fahrettin Altun, kommunikationschef vid Turkiets presidentkansli, på Twitter.

Altun uppmanar istället Saudiarabien att samarbeta med Turkiet i deras ännu pågående utredning om mordet.

Mördades på konsulat

Regimkritikern Jamal Khashoggi levde i exil i USA. I oktober 2018 gick han in på det saudiska konsulatet i Istanbul för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig med sin turkiska fästmö.

Han kom aldrig levande ur byggnaden.

Annons

Mordet på Khashoggi påstås ha beordrats på högsta nivå i Saudiarabien. Bland annat har den amerikanska underrättelsetjänsten CIA har pekat ut kronprins Mohammed bin Salman som direkt inblandad i mordet.

Fakta: Jamal Khashoggi

Jamal Khashoggi var en uttalad kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och hade flytt landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen, och sade att en rädslans kultur råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober förra året för att få dokument för att kunna gifta sig. Han kom aldrig levande därifrån.

Till en början hävdade saudiska företrädare att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Först 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att journalisten dödats. Förklaringen som då gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Regimen ändrade sig senare och sade att mördarna hade planerat dådet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons