Annons
Nyheter

Åtta döms för hämnddåd efter tolvårings död

Åtta män döms till fängelse för ett mordförsök i Stockholm i september 2020. Dådet var enligt domstolen en hämndaktion för en skottlossning en dryg månad tidigare, då tolvåriga Adriana sköts till döds.
Brott • Publicerad 16 januari 2023
Den vita Audin som användes vid mordet på Adriana i Botkyrka hittades uppbränd vid en badplats i Sollentuna. Arkivbild.
Den vita Audin som användes vid mordet på Adriana i Botkyrka hittades uppbränd vid en badplats i Sollentuna. Arkivbild.Foto: Åklagarens presentation/Polisen

Sammanlagt nio män var åtalade i målet, som bland annat gäller försök till mord, medhjälp till försök till mord och förberedelse till mord mellan den 2 augusti och den 30 november 2020.

Åtta av männen döms nu av Södertörns tingsrätt för inblandning i ett mordförsök i samband med en skottlossning i Vällingby den 7 september 2020. Två av männen döms även för förberedelse till mord.

Annons

Påföljden blir fängelse för samtliga åtta. Längden på straffen varierar från tre år och tio månader till femton år och tio månader.

"Det längsta straffet, femton år och tio månader, får en 24-årig man som döms för både försök till mord och förberedelse till mord", säger rådmannen Daniel Eriksson i ett pressmeddelande.

Den nionde åtalade, en 24-åring som misstänkts för förberedelse till mord, frikänns helt.

Hämnd efter Adrianas död

Mordförsöket den 7 september var enligt domen en hämndaktion efter en skottlossning i Norsborg i Botkyrka i södra Stockholm den 2 augusti samma år. Då dödades tolvåriga Adriana av skott som avlossades från en förbipasserande bil.

Tolvåringen, som var ute med sin hund i närheten av en snabbmatsrestaurang, var enligt polisen inte måltavlan för skotten. Som måltavlor upplevde sig dock två män som befann sig på samma plats, och som finns bland de nu dömda.

Den 7 september avlossades 32 skott med automatvapen och pistol på en adress i Vällingby. Ett skott träffade den tilltänkta måltavlan. De andra 31 skotten missade och träffade bland annat fönster på tre olika lägenheter.

"Mordförsöket i Vällingby var en hämndaktion med anledning av skottlossningen i Norsborg. Flera av de dömda såg det som att de sköt mot personer som var ansvariga för skottlossningen i Norsborg", säger Daniel Eriksson.

Första delen

Kammaråklagare Ida Arnell är nöjd med tingsrättens dom.

– Jag kan konstatera att tingsrätten på det stora hela har gått på min linje, att man dömer åtta av de nio männen som åtalats och att de döms till långa fängelsestraff, säger hon.

TT: Kan det bli aktuellt att överklaga?

Annons

– Vad jag kan se har de dömts huvudsakligen i enlighet med mina yrkanden. Men jag får titta närmare på domen och se om det är någon särskild person som jag behöver överklaga gällande påföljden för.

Bevisningen i målet består bland annat av kommunikation från den krypterade appen Sky ECC, som knäcktes av europeisk polis våren 2021.

Måndagens dom rör den första delen av förhandlingen. Den andra delen, som handlar om mordet på tolvåriga Adriana, pågår fortfarande.

Samtliga nu dömda nekar till brott.

Fakta: Domen

Åtta personer döms, en frias helt:

26-åring: Döms för medhjälp till mordförsök till fängelse i tre år och tio månader.

27-åring: Döms för medhjälp till mordförsök till fängelse i tre år och tio månader.

28-åring: Döms för medhjälp till mordförsök till fängelse i sex år och tio månader.

20-åring: Döms för hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, mordförsök och framkallande av fara för annan till fängelse i sju år.

22-åring: Döms för mordförsök till fängelse i åtta år och elva månader.

23-åring: Döms för medhjälp till mordförsök till fängelse i elva år och tio månader.

25-åring: Döms för medhjälp till mordförsök och förberedelse till mord till fängelse i tretton år och tio månader.

23-åring: Döms för anstiftan till mordförsök och förberedelse till mord till fängelse i femton år och tio månader.

24-åring: Frikänns från mordförsök.

Samtliga dömda ska betala skadestånd på mellan 400 000 och 550 000 kronor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons