Annons
Nyheter

Åtal väcks mot Anders Eklund

På fredagsförmiddagen väcks åtal i ett av årets mest uppmärksammade brottsfall.
Nyheter • Publicerad 17 juli 2008

Då åtalas Anders Eklund för morden på 10-åriga Engla Juncosa Höglund i april och 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun 2000.

Enligt de två åklagarna Patrik Säflund och Olle Sohlberg kommer Eklund även att åtalas för grov våldtäkt mot både Engla och Pernilla, ytterligare en våldtäkt i Sandviken 2006 och för barnpornografibrott.

Annons

På eftermiddagen den 5 april cyklade tioåriga Engla Juncosa Höglund hemåt från fotbollsplanen i Stjärnsund, där hon hade lekt med sina kompisar. Någonstans utmed vägen slutade flickan att svara i mobiltelefonen när hennes mamma ringde.

Två dagar senare greps den 42-årige lastbilschauffören Anders Eklund, misstänkt för människorov. Det dröjde ytterligare sex dagar innan det stod klart vad som hänt tioåringen.

Erkände två mord

Söndagen den 13 april erkände Anders Eklund först i förhör att han mördat Pernilla Hellgren i juni 2000, efter att ha konfronterats med uppgifter om att hans DNA band honom till brottet.

Pernilla Hellgren överfölls, våldtogs och mördades när hon var på väg hem från en fest i Falun. Polisens cold case-grupp har länge haft teorin att hennes mördare var just lastbilschaufför, men trots en omfattande utredning hade ingen kunnat knytas till mordet.

En stund senare erkände Eklund även att han dödat Engla Juncosa Höglund och lämnat kroppen på en grusväg, över fem mil från hennes hem.

När åtalet väcks blir delar av förundersökningen offentlig. Polisen har hittills varit förtegen om hur det såg ut på platsen där tioåringen hittades och hur Eklund dödade henne.

Dömd tidigare

Eklund har tidigare suttit i fängelse för flera sexbrott. Vid ett våldtäktsförsök 1995 sade han till offret som han försökte dra in i sin bil att han gjorde det för att han inte kunde få några tjejer.

Rättegången inleds redan på måndag och kommer att hållas i säkerhetssalen i Stockholm. Lagmannen Lars Eklycke vid Falu tingsrätt har bedömt att det finns en hotbild mot Eklund som gör det omöjligt att hålla rättegången i Falun.

Annons

Den rättspsykiatriska utredningen av Eklund visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning och inte heller gjorde det när han begick morden. Det innebär att han kan dömas till fängelse och inte vård. Men Eklunds advokat Leif Silbersky har begärt att läkarnas slutsats överprövas av Socialstyrelsens rättsliga råd efter rättegången.

Silbersky tror att andra läkare kan göra en annan bedömning av Eklunds psykiska tillstånd.

Från försvinnande till rättegång

Den 5 april: Tioåriga Engla Juncosa Höglund försvinner några hundra meter från sitt hem i Stjärnsund utanför Hedemora.

Den 7 april: Anders Eklund grips, misstänkt för människorov.

Den 13 april: Eklund erkänner att han har mördat Engla Juncosa Höglund och även Pernilla Hellgren, åtta år tidigare.

Den 1 juli: Rättsmedicinalverkets utlåtande efter den rättspsykiskatriska undersökningen av Anders Eklund blir offentligt. Enligt utlåtandet led Anders Eklund inte av en allvarlig psykisk störning då han mördade 31-åriga Pernilla Hellgren eller 10-åriga Engla Juncosa Höglund.

Den 18 juli: Åtalet lämnas in till Falu tingsrätt.

Den 21 juli: Rättegången mot Eklund inleds i säkerhetssalen i Stockholm. Rättegången beräknas ta fyra dagar. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons