Annons
Nyheter

Asylsökande med Wagnerkoppling förd till Oslo

Den ryske man som sökt asyl i Norge har förts till Oslo för att granskas om uppgifter om en bakgrund inom den ryska paramilitära Wagnergruppen stämmer.
Mannens advokat säger att den asylsökande har värdefull information om krigsbrott i Ukraina.
Norge • Publicerad 16 januari 2023
Försvarsadvokat Brynjulf Risnes. Arkivbild.
Försvarsadvokat Brynjulf Risnes. Arkivbild.Foto: Berit Roald/NTB/TT

Norsk polis är mycket förtegen om mannen, så också det norska migrationsverket.

Mannens advokat, Brynjulf Risnes, bekräftar att personen har begärt asyl i Norge. Han ska ha lämnat Wagnergruppen efter ett fyra månader långt kontrakt som inleddes i juli. Sedan dess har han varit på flykt, men omhändertogs av norsk militär sedan han tagit sig över den nordliga gränsen mellan Ryssland och Norge.

Spår i snö

Annons

Han ska ha hållit sig gömd i ett hus i Norge enligt vissa utsagor, medan norsk polis ska ha fått kännedom om hans flykt till Norge då ryska gränsvakter uppmärksammat spår i snön vid gränsen.

Militärens ingripande i Pasvikdalen gjordes i fredags, och på måndagen bekräftades det att han förts till huvudstaden.

– Jag har belägg för att tro att (våldsroteln) kripos är intresserad över informationen som han besitter, om stridshandlingar i Ukraina och om krigsförbrytelser som har genomförts där, säger advokat Risnes till norska nyhetsbyrån NTB.

– Vi följer detta för att se om det är relevant i vårt uppdrag, säger Martin Bernsen på norska säkerhetspolisen PST.

Fruktar repressalier

Den ryska medborgarrättsliga organisationen Gulagu.net hävdar att mannen fruktar repressalier och riskerar att bli dödad av andra legosoldater.

Gränsen mellan Norge och Ryssland är närmare 20 mil lång, men norska myndigheter säger att man har god kontroll över gränsområdet.

Den ryska säkerhetsorganisationen Wagner har fått en allt mer framskjuten roll i det ryska invasionskriget i Ukraina, och den paramilitära gruppen har rekryterat personal bland annat bland dömda fångar i Ryssland.

Wagner är också aktivt i bland annat flera afrikanska länder där regimer betalar för gruppens tjänster. Närvaron åtföljs av omfattande vittnesmål om brutalitet och våldsamheter och urskillningslöst dödande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons