Annons
Nyheter

Astras ordförande försvarar vaccinprojektet

Astra Zeneca har hamnat i hetluften i vaccinracet. Bolaget har fått hård kritik från EU för sena leveranser och aktieägare ifrågasätter vägvalet.
Men ordföranden Leif Johansson ångrar inte vaccinprojektet, säger han i en intervju med DI.
Ekonomi • Publicerad 12 februari 2021
Leif Johansson är ordförande för läkemedelstillverkaren Astra Zeneca. Arkivbild.
Leif Johansson är ordförande för läkemedelstillverkaren Astra Zeneca. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Vaccintillverkning är inte något Astra Zeneca normalt sysslar med. Och när bolaget tackade ja till att samarbeta med Oxforduniversitetet gjorde man det dessutom med löftet att göra det utan vinstsyfte. Det handlade inte om ett strategiskt beslut, enligt ordföranden.

– Ansatsen är att vi försöker hjälpa till, då är det inget vi behöver tjäna pengar på, säger Leif Johansson till DI.

Försenade leveranser

Annons

Bolaget har ingått avtal om att leverera 3 miljarder doser covid-19-vaccin världen över, varav 300 miljoner doser till EU, med en option om ytterligare 100 miljoner doser. På grund av problem vid en fabrik i Belgien ligger man efter i schemat för leveranserna till EU:s medlemsländer vilket väckt stor ilska. Enligt Leif Johansson beror det på svårigheter att skala upp vaccintillverkningen.

– Vår ambition är att göra allt som vi någonsin kan för att komma i kapp och försöka få fram så mycket vaccin som möjligt i den här förädlingskedjan. Jag tvekar inte att vi grejar det, säger han till DI.

Ångrar inte

Stor negativ uppståndelse och en aktiekurs som backat rejält sedan maj i fjol. Några aktieägare i USA har stämt bolaget, för vilseledande information gällande framtagandet av covid-vaccinet. Men Leif Johansson ångrar inte beslutet.

– Nej, det gör vi inte. Vi hjälper till att ta kål på den här pandemin, säger Leif Johansson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons