Annons
Nyheter

Assange varnas efter protestrop i rätten

Om Julian Assange gör fler högljudda invändningar i rättssalen kan förhandlingar om hans eventuella utlämning till USA komma att fortsätta utan honom.
Storbritannien • Publicerad 8 september 2020
Demonstranter utanför domstolen Old Bailey i London på tisdagen.
Demonstranter utanför domstolen Old Bailey i London på tisdagen.Foto: Frank Augstein/AP/TT

På tisdagen ropade Wikileaks-grundaren "Nonsens!" när den amerikanska regeringens rättsliga företrädare sade till ett vittne att Assange riskerar utlämning på grund av att han publicerat uppgiftslämnares namn och inte för att ha hanterat läckta handlingar.

– Om du avbryter förhandlingarna och stör ett vittne som på ett ordentligt vis ger sitt vittnesmål så är jag öppen inför att fortsätta utan dig, sade Londondomstolens domare Vanessa Baraitser.

Annons

Förhandlingarna återupptogs i måndags efter att ha skjutits fram med anledning av pandemin.

USA anklagar Julian Assange för bland annat dataintrång och spioneri för de stora mängder hemligstämplat material som Wikileaks offentliggjort. Organisationen avslöjade bland annat hur USA:s militär dödat hundratals civila människor i Afghanistan och Irak.

Assanges försvarare avfärdar anklagelserna som politiskt motiverade.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons