Annons
Nyheter
Efter två år på Ecuadors ambassad i London kräver våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange att det svenska häktningsbeslutet mot honom hävs.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2014
Foto: Anthony Devlin

- Det som framför allt framhålls är den oerhört långa tid det har tagit att verkställa det ursprungliga häktningsbeslutet. Under den tiden har Assange fått vidkännas omfattande inskränkningar av sina rättigheter. När åklagaren inte ens försöker pröva möjligheten att hålla förhör i London, anser vi att det inte är rimligt att upprätthålla beslutet, säger advokat Thomas Olsson.

På tisdagen lämnade han och kollegan Per E Samuelsson in en begäran till Stockholms tingsrätt om att häktningsbeslutet omprövas.

Annons

Assange beviljades för två år sedan politisk asyl av Ecuador och har sedan dess befunnit sig på ambassaden. Därmed har han inte kunnat gripas och föras till Sverige.

Processen mot Assange

I november 2010 efterlystes Julian Assange av Sverige misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.

Han greps senare i Storbritannien och levde i husarrest med fotboja utanför London.

Efter en juridisk långbänk slog högsta brittiska instans i juni 2012 slutligen fast att Assange ska överlämnas till Sverige.

Assange hävdar att han riskerar utlämning från Sverige till USA, och att han där riskerar dödsstraff som spionanklagad.

Den 19 juni 2012 tog sig Assange till Ecuadors ambassad i London. Han sökte och fick politisk asyl och har vistats på ambassaden sedan dess. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons