Annons
Nyheter

Argentinas president bröt mot lockdown – bötar

Argentina • Publicerad 24 maj 2022
Argentinas president Alberto Fernández. Arkivbild.
Argentinas president Alberto Fernández. Arkivbild.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Under coronapandemin bröt Argentinas president Alberto Fernández mot rådande restriktioner genom att anordna en födelsedagsmiddag för sin partner. Det resulterade senare i en brottsutredning.

Nu har en federal domare godkänt att presidenten och hans partner donerar tre miljoner pesos – motsvarande nästan 250 000 kronor – till vaccinforskning, i utbyte mot att brottsanklagelserna läggs ned.

Annons

När födelsedagsmiddagen hölls rådde en strikt lockdown i Argentina, och alla typer av sammankomster var förbjudna. Fernández, som själv är professor i straffrätt, har sagt att det inte rörde sig om en "illvillig handling" utan om "oaktsamhet och vårdslöshet".

Enligt vissa lokala medier kommer presidenten nu att ta ett banklån för att betala donationen.

En bild som publicerades på middagen, med tiotals gäster, orsakade starka reaktioner i landet och kritik mot presidenten – både från oppositionen och Fernández eget parti.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons