Annons
Nyheter

Argentina når avtal om miljardstort skuldberg

Det skuldtyngda Argentina säger sig ha nått ett avtal med tre grupper av långivare om en omstrukturering av förfallna skulder på 65 miljarder dollar, motsvarande cirka 570 miljarder kronor.
Nu växer hoppet om att avtalet kan hjälpa landets ekonomi på fötter efter två års recession.
Ekonomi • Publicerad 4 augusti 2020
Argentinas president Alberto Fernández. Arkivbild.
Argentinas president Alberto Fernández. Arkivbild.Foto: Thibault Camus

Avtalet möjliggör betydande skuldlättnader för Argentina, enligt landets ekonomidepartement. Lättnaderna kommer i elfte timmen för landet, vars ekonomi väntas krympa med ytterligare cirka 12 procent i år.

Nyheten om avtalet fick priset på argentinska statsobligationer att fortsätta uppåt efter rejäla kurslyft under måndagens handel.

Annons

"I dag nåddes en överenskommelse som kommer att tillåta långivare och andra parter att stötta Argentinas förslag om skuldrekonstruktion och ge Argentina en rejäl skuldelättnad", säger landets ekonomidepartement i ett uttalande om avtalet.

Uppskjuten räntebetalning

Argentina har under våren upprepade gånger ställt in räntebetalning à 500 miljoner USA-dollar (cirka 5 miljarder kronor) till långivare. För att undvika en fördjupad finansiell och politisk kris har försök att nå en skuldrekonstruktion pågått sedan början av sommaren.

Kreditgivarna har fram till nu sagt nej till regeringens förslag. Det slutliga avtalet, som ska läggas fram för godkännande den 24 augusti, kommer att bli en något uppluckrad version av det förslag som regeringen lade fram i juli i år, meddelar ekonomidepartementet.

"Vi är lättade"

– Det här är något som de stora kreditgivarna kan acceptera. Den ekonomiska situationen i Argentina är mycket utmanande och en hjärtefråga för oss har varit att garantera tillgången av likvida medel till regeringen på kort sikt för att hjälpa dem att hantera coronaviruset, säger Graham Stock, på kreditgivaren BlueBay Asset Management.

– Jag skulle inte säga att vi är glada, men vi är lättade att saken har löst sig, säger Riccardo Grassi på Mangart Capital Advisors, en annan kreditgivare.

Fakta: Ohållbar skuldbörda enligt IMF

Internationella valutafonden (IMF) varnade redan i februari för att Argentinas skuldbörda återigen blivit ohållbar, på omkring 90 procent av landets BNP. Lånen kostar för mycket för landet att hantera, enligt IMF.

Situationen har förvärrats snabbt i coronakrisen, som vid sidan av ett BNP-ras har tryckt ned landets valuta och lyft räntorna på landets obligationer samtidigt som landets valutareserv nu töms snabbt.

Argentinas totala skuld uppgår till 323 miljarder dollar (motsvarande 3 100 miljarder kronor), varav 44 miljarder till IMF.

Landets regering och långivare förhandlar just nu om en skuldrekonstruktion som skulle beröra runt 65 miljarder dollar av lånen. Regeringen vill dels sänka kupongräntorna rejält, men även införa ett moratorium på betalningar under tre år, vilket direkt skulle sänka landets finansiella kostnader med över 20 miljarder dollar.

Källor: Financial Times, Reuters

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons