Annons
Nyheter

Årets ozonhål större än Antarktis

Miljö och natur • Publicerad 16 september 2021
Forskare befarar att det blir ett stort och potentiellt också djupt ozonhål i år. Arkivbild.
Forskare befarar att det blir ett stort och potentiellt också djupt ozonhål i år. Arkivbild.Foto: Mark Ralston/AP/TT

Årets ozonhål över Sydpolen har nått en omfattning som är större än Antarktis. Det skriver Copernicus, EU:s observationssystem för global miljöövervakning och säkerhet, i ett pressmeddelande.

Ozonhålet utvecklades som förväntat i början av säsongen, men har under den senaste veckan ökat avsevärt. Hålet är nu större än 75 procent av ozonhålen som har uppstått sedan 1979, vid samma skede av säsongen, enligt Copernicus.

Annons

"Virveln är ganska stabil och de stratosfäriska temperaturerna är ännu lägre än förra året. Vi befarar att det blir ett ganska stort och potentiellt också djupt ozonhål", säger Vincent-Henri Peuch, chef för Copernicus atmosfärövervakningstjänst.

Ozonlagret skyddar jorden från skadlig solstrålning. Hålet uppstår varje år under södra halvklotets vårsäsong mellan augusti och oktober. I december återgår ozonhalten till det normala, då temperaturen högt upp i stratosfären börjar stiga och polarvirveln försvagas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons