Annons
Nyheter

Årets bästa andrahands-helg snart här

Har du prylar du tänkt sälja? Gör slag i saken nu. Sista helgen i oktober är den absolut bästa försäljningshelgen på hela året, enligt auktionssajten Tradera.
Ekonomi • Publicerad 23 oktober 2021
Nu är det dags att lägga ut saker till försäljning om du vill ha ett riktigt bra pris. Arkivbild.
Nu är det dags att lägga ut saker till försäljning om du vill ha ett riktigt bra pris. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Vi har slagit nytt försäljningsrekord sista helgen i oktober varje år de senaste fem åren, berättar Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

Finns det något särskilt man ska hålla utkik efter när man rensar i gömmorna? Det finns några grejer som stuckit ut under året. Något som gått särskilt bra är kategorin samlarsaker och främst samlarbilder.

Annons

– Det är pokémonfeber i landet. De som köper är både de som höll på när korten först kom och andra som upptäckt dem senare.

Datorer dyrast

Till samlarsaker hör även sådant som autografer och tidningsklipp och där är det en sak som dragit iväg bara de senaste månaderna.

– Allt med Abba har skjutit iväg sedan återföreningen i september.

Bäst betalt får man för saker som säljs i kategorin datorer. Försäljningen av datorer och komponenter till datorer, som grafikkort, har också vuxit stort det senaste året.

– Det är en positiv utveckling, man försöker laga hellre än att köpa en ny dator. Bland många yngre är det trendigt att bygga egna datorer, berättar Sofia Hagelin.

Hur gör man för att maxa vinsten på sina utsorterade saker? Ett råd från Sofia Hagelin är att lägga lite tid på att beskriva dem.

Felstavade sökord

Ett fel som många gör är att skriva för få sökord som kan locka in potentiella köpare. Eller att man stavar fel på märkesnamn – som Marimeko i stället för Marimekko.

– Sedan är många inte tillräckligt utförliga i sin beskrivning. Har man något som är nästan oanvänt och har kvittot kvar ska man skriva det.

Allt går att sälja, men Sofia Hagelin tipsar om tänka på säsongen.

– Det är nu det är dags att sälja vinterjackan. Senare, i november, kan man lägga ut barnens lucialinnen och tomtedräkter.

Fakta: Tips för lyckad försäljning

1. Tänk utifrån säsong. Sälj barnens urvuxna vinteroveraller och ditt skidställ nu och vänta med trädgårdsprylarna och sommarklänningen.

2. Ta snygga bilder på det du säljer. Ta gärna bilder från flera håll och närbilder.

3. Vara tydlig i rubrik och objektsbeskrivning. Skriv prylens namn, modellnummer, färg, storlek, material, skötselråd och skick.

4. Var ärlig och utförlig. Om det finns kvitto, skriv det.

5. Våga testa ett lågt utropspris – det lockar ofta till flera köpare och högre slutpris.

6. Sprid din annons i sociala medier – ju fler som ser den desto större är chansen att du får dina saker sålda.

Källa: Tradera

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons