Annons
Nyheter

Arbetare får det bättre i Qatar: "Historiskt"

I ett av världens rikaste länder utnyttjas inresta arbetare under slavliknande förhållanden, för att bygga arenor till fotbolls-VM. Nu förbättras deras villkor.
Qatar • Publicerad 5 september 2020
Byggarbete pågår vid en av platserna där en ny arena växer fram inför fotbolls-VM 2022 i Qatar. Arkivbild.
Byggarbete pågår vid en av platserna där en ny arena växer fram inför fotbolls-VM 2022 i Qatar. Arkivbild.Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Johan Lindholm, ordförande för fackförbundet Byggnads. Arkivbild.
Johan Lindholm, ordförande för fackförbundet Byggnads. Arkivbild.Foto: Byggnads/TT
Aktivister i Schweiz under en protest där de krävde att Internationella fotbollsförbundet (Fifa) skulle förbättra villkoren för de arbetare som bygger arenor till VM 2022 i Qatar. Arkivbild.
Aktivister i Schweiz under en protest där de krävde att Internationella fotbollsförbundet (Fifa) skulle förbättra villkoren för de arbetare som bygger arenor till VM 2022 i Qatar. Arkivbild.Foto: Ennio Leanza/AP/TT

Sam älskar fotboll. Men trots att han i flera år har jobbat i ett land som intensivt förbereder sig för att stå värd för herrarnas VM 2022 längtar han hem till Kenya. Faktum är att han aldrig hade lämnat fru och barn för att jobba som säkerhetsvakt på Qatars många byggarbetsplatser om han hade vetat vad som väntade.

– Om jag kunde vrida tillbaka klockan hade jag kanske rest till Kanada eller Australien i stället, säger han till Euronews.

Annons

Den 31-årige kenyanen är en av omkring två miljoner migrantarbetare i Qatar. De utgör runt 95 procent av den totala arbetskraften och jobbar således inte bara med att bygga arenor – även om det är den internationella fotbollsfesten som har riktat strålkastarljuset mot emiratets behandling av dem. Qatar, vars medborgare har en av de högsta inkomsterna per capita i världen, är helt beroende av utländsk arbetskraft.

"Modernt slaveri"

Larmklockor har länge ljudit över migrantarbetarnas villkor. Mycket har kretsat kring det så kallade kafalasystemet, som inneburit att gästarbetare helt har varit i händerna på en obligatorisk jobbsponsor, oftast sin arbetsgivare. De har inte kunnat byta jobb eller lämna landet utan godkännande.

Kritiker jämför ofta systemet med modernt slaveri och menar att det möjliggör utnyttjande av gästarbetare.

Qatar meddelade 2016 att landet skulle överge kafala – ett löfte som dock har tagit allt för lång tid att realisera, enligt rättighetsorganisationer. För bara ett par veckor sedan konstaterade Human Rights Watch att migrantarbetare fortsätter att utnyttjas av sina arbetsgivare inför fotbolls-VM. Vittnesmålen handlar om allt från indragna löner till hot om utvisning.

Men den 30 augusti antogs en ny lag som ska förbättra villkoren. De inresta arbetarna kan nu byta jobb utan tillstånd från sin nuvarande arbetsgivare. Dessutom ska minimilönen höjas, till motsvarande 2 400 kronor i månaden.

Historisk förbättring

Internationella arbetsorganisationen (ILO) kallar lagändringen en ny era för den qatariska arbetsmarknaden och en historisk förbättring för arbetarna. Tillsammans med tidigare slopade krav på utresetillstånd innebär det att kafalasystemet nu effektivt avvecklas i Qatar, enligt ILO.

Fackförbundet Byggnads har engagerat sig för migranternas arbetsvillkor som en del i en kampanj driven av det internationella byggfacket BWI. Ordförande Johan Lindholm, som själv har varit i Qatar för att bevittna det han beskriver som fruktansvärda människoöden, ser lagändringen som ett litet steg i rätt riktning.

– Stater använder sig av idrottsevenemang för att förbättra sitt rykte men struntar i villkoren för de som bygger arenorna. Det finns inget modernt samhälle som kan tillåtas utnyttja människor på det här sättet, säger han till TT.

– Jag mådde riktigt dåligt av att se migrantarbetarnas livegna situation. Förhoppningsvis kommer de nu att kunna röra sig friare, få vettiga löner och sina mänskliga rättigheter respekterade.

Hoppas på spridning

Förändringen skulle inte ha ägt rum om inte Qatar hade utsatts för omfattande internationella påtryckningar från fackförbund och sportvärlden, tror Lindholm.

Annons

– Systemet avskaffas inte på grund av att den här absoluta monarkin plötsligt börjat bry sig om mänskliga rättigheter. Utan det är ett bevis på att det går att göra skillnad, bara man ger sig tusan på det, säger han.

Nu hoppas Lindholm att andra arabländer, som fortfarande tillämpar det kritiserade sponsorsystemet, ska följa Qatars exempel.

– Det måste få ringar på vattnet. Miljontals migranter söker lyckan kring gulfen och bygger upp dessa länder. Det är självklart att de måste behandlas med värdighet.

Fakta: Beroende av utländsk arbetskraft

Majoriteten av arbetskraften i Qatar utgörs av utländska migrantarbetare. De kommer främst från Sydasien och andra arabländer och har sedan oljeutvinningen påbörjades under 1940-talet lockats dit i jakt på arbete.

Regeringen har utan större framgång försökt att "qatarisera” delar av arbetsmarknaden under 2000-talet. I stället har stora byggprojekt, inte minst inför herrarnas fotbolls-VM 2022, fört med sig ett ökat inflöde av utländsk arbetskraft.

Många gästarbetare har helt saknat arbetsrättsligt skydd och har jobbat under slavliknande förhållanden enligt ett system kallat kafala. Rapporter om kontraktsbrott från arbetsgivarnas sida har varit vanliga, liksom uppgifter om fysiskt och sexuellt våld mot gästarbetare.

Endast en nationell fackförening är tillåten och bara privatanställda qatariska medborgare får bli medlemmar.

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons