Annons
Nyheter

Apple överklagar "rungande seger" mot speljätten

Seger på nio punkter av tio räcker inte för Apple, som nu överklagar domen i målet mot spelutvecklaren Epic.
Tech • Publicerad 12 oktober 2021
Apple väntas gå upp i rätten mot spelutvecklarna Epic på nytt. Arkivbild.
Apple väntas gå upp i rätten mot spelutvecklarna Epic på nytt. Arkivbild.Foto: Noah Berger/AP/TT

Bakgrunden till bråket är att Apple kastade ut Epics spel "Fortnite" från sin plattform sedan spelutvecklaren kringgått betalningsmodellen i App store, där Apple beräknats få 30 procent av vinsten.

Epic tog det hela till domstol och där dömde domare Yvonne Gonzalez Rogers till Apples fördel på nio av de tio punkterna som Epic var upprörda över. Men på den kanske mest uppmärksammade punkten fick Epic rätt. Apple har nämligen ingen rätt, anser Yvonne Gonzalez Rogers, att hindra apputvecklare från att uppmuntra användare att kringgå betalning i App store till förmån för egna alternativ. Något som potentiellt sett skulle innebära en stor ekonomisk förlust för teknikjätten.

Annons

Epic har redan valt att överklaga domen, men hittills har det varit oklart hur Apple kommer att agera. Bolaget har till och med kallat det första utslaget för en "rungande seger".

Nu verkar det som om tonläget ändrats. Enligt techsajten The Verge har Apple påbörjat processen för att överklaga domen. I de inlämnade rättsliga dokumenten för överklagan hänvisar Apple bland annat till att tillåtande av externa betalmetoder i App store skulle innebära att Apple omöjligen kan garantera att användare inte skickas till skadliga platser via länkar som enkelt kan ändras av skrupelfria aktörer.

Det är oklart om, eller när, överklagan kommer att accepteras och tas upp av domstolen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons