Annons
Nyheter

Apple lyfter på täcket

Som vanligt går spekulationerna på högvarv inför att Apple i kväll ska släppa något nytt.
Nyheter • Publicerad 9 september 2014
Foto: Mark Lennihan

En storsatsning är på gång, visar lyftet av teknikexport från Taiwan till Kina, där Iphone-lurarna monteras ihop.

Det är få företag som likt Apple inte direkt behöver anstränga sin marknadsföringsbudget när nya produkter ska avtäckas. Mac-nördar, branschfolk och journalister (ja, vi vet) sköter det så bra.

Annons

Nu är det dags igen. Och i inbjudan till visningen räcker det för Apple att säga "wish we could say more", ungefär "önskar att vi kunde berätta mer".

Ryktena är förstås i full gång. Det pratas om en större Iphone-skärm eller en Iwatch, en dator att ha på armen. Det talas också om att göra telefonen till elektronisk plånbok. Bara det att lanseringen sker i den lokal där grundaren Steve Jobs visade upp den första Mac-datorn för 30 år sedan, får folk i branschen att ana stordåd.

Påverkar statsbudgetar

Ska det blir den första större produktnyheten för vd:n Tim Cook sedan legendaren Steve Jobs dog för tre år sedan?. Eller blir det ett jaså?

Klockan 19 svensk tid lyfter företaget på täcket.

Apples aktie har inför tisdagens besked lyft med 25 procent sedan årsskiftet. En besvikelse skulle kunna ge ett kännbart kursfall, varnar Chris Beauchamp, strateg på IG Group.

Men Apples planer är inte bara en fråga för tekniknördar och börsspekulanter. Vad den amerikanska elektronikjätten hittar på har stor betydelse också för statsbudgetar och jobb i de länder där de produceras.

En ny Iphone-modell kan lyfta exporten från Taiwan, där en stor del av de tekniska beståndsdelarna tillverkas, med 2 procent per månad i höst och 1 procent från november till januari, rapporterar Financial Times med hänvisning till en analys gjord av Ting Lu, Bank of America Merrill Lynchs chefekonom i Kina.

Lanseringar gav lyft

För Kinas del, som är värdland för i princip alla monteringsfabriker för Iphone, kan det handla om ett exportlyft på 1 procent.

Annons

Att något stort är på gång har redan varit tydlig för Taiwan, vars leveransvolymer till Kina med drygt 7 procent i augusti.

Tidigare Iphone-lanseringar har slagit igenom kraftigt i firmans försäljning. Iphone 3-lanseringen gav ett försäljningslyft första helgen på 1 miljon lurar. Detta lyfte till 1,7 miljoner för Iphone 4 och 5 miljoner för Iphone 5. När Iphone 5S kom blev lyftet på 9 miljoner.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons