Annons
Nyheter

Apple-läcka drabbar svenskar

Svenskar finns med bland de miljoner Apple-användare vars användaruppgifter har läckt.
Nyheter • Publicerad 5 september 2012
Foto: Marcio Jose Sanchez

Informationen kan användas för att logga in på personliga appar.

– Om man kan id-numret går det att komma åt innehållet i appen via tillverkarens server, som till exempel appar med anteckningar och meddelanden, säger Anders Nilsson, säkerhetsexpert på företaget Eurosecure.

Annons

Hackargruppen Anti Sec hävdar att de dessutom har namn, adresser och telefonnummer från tolv miljoner användare av Ipad, Iphone och Ipod touch. Omkring en miljon användaruppgifter har släppts på nätet, då bara med enhetens namn och unika id-nummer. Många app-tillverkare använder just det numret som identifikation när användaren loggar in.

I läckan finns minst hundra uppenbart svenska användare, med namn som Björn och "administratör". Någon har döpt sin Iphone till "Ring (telefonnumret) för hittelön". Troligtvis är en mycket större andel svenskar eftersom det oftast inte går att se var användaren kommer i från, enligt Nilsson.

Omkring sextio procent av uppgifterna kommer från Ipads.

– Därför gissar jag att läckan kommer från en apptillverkare som gör en vanlig app till Ipad, säger Nilsson.

Läckan sägs komma från en av FBI:s datorer, men det dementeras av FBI. Apple har inte kommenterat uppgifterna om läckan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons