Annons
Nyheter

Apotek inför åldersgräns på hudvårdsprodukter

Apotek Hjärtat inför en åldersgräns på 15 år för så kallade avancerade hudvårdsprodukter, meddelar företaget.
Hälsa • Publicerad 20 mars 2024

Här saknas innehåll

”Vi vill gå före, och ta ett större ansvar för att inte vara med och driva på osunda beteenden och ideal som vuxit fram bland många unga”, säger Monika Magnusson, vd på Apotek Hjärtat, i ett pressmeddelande.

Flera medier har rapporterat om en ökande användning av hudvård bland barn, vilket enligt hudläkare kan medföra risker.

Annons

Med avancerad hudvård menas produkter som bland annat har som syfte att minska rynkor eller skapa jämnare hudton. Det behöver inte barn, enligt chefsapotekaren Annika Svedberg.

”Det kan vara svårt för barn att värdera både effekten och potentiella konsekvenser av avancerade hudvårdsprodukter. Åldersgränsen ger oss möjlighet att ge råd om sunda hudvårdsrutiner utifrån behov, inte ideal, till såväl föräldrar som barn”, säger hon.

Den som inte fyllt 15 år får endast köpa produkterna med föräldrars godkännande eller ha ett hudtillstånd som motiverar användning av sådana produkter. Åldersgränsen har redan börjat införas på kedjans apotek.

Fakta

Produkter som får åldersgräns

Följande ingredienser och produkter får 15-årsgräns på Apotek Hjärtat:

+ AHA-syra (till exempel glykol-, mandel-, mjölk- och citronsyra)

+ BHA-syra (salicylsyra)

+ Vitamin A (retinol och retinylestrar)

+ Vitamin C

+ Enzympeeling

+ Mekaniska peelingar med fysiska korn

Källa: Apotek Hjärtat

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons