Annons
Nyheter

Antalet noshörningar ökar i Afrika

Sydafrika • Publicerad 22 september 2023
Nästan 23|300 noshörningar strövade på den afrikanska kontinenten i slutet av förra året. Arkivbild.
Nästan 23|300 noshörningar strövade på den afrikanska kontinenten i slutet av förra året. Arkivbild.Foto: Renee Graham/AP/TT

Antalet noshörningar på den afrikanska kontinenten ökade i fjol. Nästan 23 300 noshörningar strövade omkring på kontinenten i slutet av förra året, vilket är en ökning med 5,2 procent jämfört med 2021 enligt Internationella naturvårdsunionen IUCN.

– Med de här goda nyheterna kan vi ta en lättnadens suck för första gången på ett årtionde, säger Michael Knight, som företräder IUCN.

Annons

Unionen har sammanställt uppskattningar om noshörningar från olika länder. Antalet spetsnoshörningar, även kallat svart noshörning, har har ökat till drygt 6 480. Trubbnoshörningen, som också kallas vit noshörning, har ökat till drygt 16 800. Det är den första ökningen av trubbnoshörning sedan 2012, enligt IUCN.

Tjuvjakt på noshörningar är ett fortsatt omfattande problem, även om det minskat jämfört med för ett årtionde sedan. I fjol sköts fler än 550 noshörningar över kontinenten, främst i Sydafrika, enligt IUCN.

Nästan 80 procent av alla noshörningar i världen lever i Sydafrika.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons