Annons
Nyheter

Anställd på HVB-hem gjorde ung flicka gravid

En flicka som var under 18 år och placerad på ett HVB-hem i Värmland blev gravid efter att en anställd inlett en sexuell relation med henne, rapporterar SVT Värmland.
Brott • Publicerad 7 juni 2023
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har genomfört en inspektion på boendet efter en anonym anmälan. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har genomfört en inspektion på boendet efter en anonym anmälan. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Mannen, som är 25 år äldre än flickan, sade upp sig när händelsen uppdagades i vintras.

HVB-hemmet inledde dock ingen utredning av händelsen och polisanmälde inte heller. Först efter att SVT ställt kritiska frågor inleddes en så kallas lex Sarah-utredning.

Annons

”SVT:s kontakt och frågor ledde till en förnyad bedömning i vår verksamhet med resultat att vi rapporterar risk för missförhållande vilket kommer utredas”, skriver ansvariga på boendet i ett mejl till SVT.

Sveriges barnombudsman Elisabeth Dahlin är kritisk till hanteringen.

– Alltså, sådana här händelser – finns det ens en misstanke om oegentligheter, sexuella övergrepp eller sexuella närmanden så måste det utredas grundligt. Allt annat är oacceptabelt, säger hon.

Även Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har genomfört en inspektion på boendet efter att en anonym anmälan tagits emot. Myndighetens slutsatser väntas vara klara efter sommaren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons