Annons
Nyheter

Ännu ett mandat till alliansen

Miljöpartiet har preliminärt tagit ett fast mandat av Socialdemokraterna i Dalarna.
Nyheter • Publicerad 22 september 2010

I det förvirrande svenska valsystemet innebär det att alliansen nu bara är två mandat från egen riksdagsmajoritet.

– Det är Miljöpartiet som tagit ett mandat av Socialdemokraterna, bekräftar matematikprofessor Svante Linusson på KTH för TT.

Annons

När alla onsdagsrösterna – utlands- och sena förtidsröster – räknats klart i Dalarna hade Miljöpartiet gått om Vänsterpartiet och tagit ett fast mandat som Socialdemokraterna preliminärt fick i valkretsen efter valnatten. Det innebär i sin tur att ett utjämningsmandat i stället går till Centerpartiet (C).

Därmed har alltså alliansen gått från 172 till 173 mandat och är bara två mandat från egen majoritet i riksdagen.

92 röster

Ännu är dock flyttningen av S-mandatet preliminärt. Rösterna i Dalarna har bara räknats en gång. När kommunerna räknat flyttas rösterna till länsstyrelserna för att räknas ytterligare en gång. Enligt Valmyndigheten kan det ske först under torsdagsförmiddagen.

Totalt är det drygt 100 000 onsdagsröster som ska räknas. Efter Sverigedemokraternas inmarsch i riksdagen biter nu stora delar av det övriga politiska Sverige på naglarna. I Värmlands län och Göteborgs kommun kan fasta S-mandat svänga till Folkpartiet (FP).

Det skulle ge alliansen egen riksdagsmajoritet – men där är fortfarande inte alla röster räknade. I den vägda jämförelsen med S behöver FP 92 röster fler i Värmland och 164 röster i Göteborg.

Satsning utomlands

Både Moderaterna och FP har satsat extra mot väljare som bor utomlands.

– Vi har haft en tydlig strategi för att vinna utlandsröster, säger Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

I våras var han och utrikesminister Carl Bildt i London för att presentera satsningen. Även försvarsminister Sten Tolgfors har varit i London. Annars har främst riksdagsledamot Henrik von Sydow och partiets förre gruppledare i riksdagen, Lars Lindblad, rest runt och träffat svenskar.

Moderaterna har haft arrangemang i bland annat Oslo, London, Bryssel, Paris, Shanghai och på spanska solkusten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons