Annons
Nyheter

Ännu en journalist gripen i Iran

Iran • Publicerad 6 januari 2023
Omfattande demokratiprotester inleddes i Iran efter Masha Aminis död i moralpolisens förvar i september, och protesterna spred sig till många andra länder. Bilden är tagen under en demonstration i Rom i oktober.
Omfattande demokratiprotester inleddes i Iran efter Masha Aminis död i moralpolisens förvar i september, och protesterna spred sig till många andra länder. Bilden är tagen under en demonstration i Rom i oktober.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

En journalist som har publicerat intervjuer med anhöriga till dödsdömda i Iran har gripits, skriver den reformsinnade iranska tidningen Etemad daily.

"Mehdi Beikoghli, chef för Etemad dailys politiska tjänst, greps i går kväll", skriver tidningen.

Annons

Enligt hans hustru ska hans telefon, dator och personliga tillhörigheter ha beslagtagits under gripandet.

Fjorton iranier har dömts till döden i samband med den protestvåg som rasat i landet sedan 22-åriga Masha Aminis död i moralpolisens förvar i september.

Två 23-åriga män har redan avrättats till följd av protesterna som av iranska myndigheter kallas "upplopp". Tolv andra har dömts till hängning, enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning av officiella uttalanden. Hälften av dem väntar på nya rättegångar.

Enligt utländska människorättsgrupper anklagas tiotals fler demonstrerande för brott som kan leda till dödsstraff.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons