Annons
Nyheter

Ännu en dom mot pedofil utomlands

Den 76-årige svensken förgrep sig på tre små flickor i en liten by i Filippinerna. Nu döms han till fängelse i Sverige. Domen är den andra på kort tid som handlar om pedofiler som åker utomlands och utnyttjar barn.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2012

– Det har varit tunt med domar på det här området. Att svenska förövare nu börjar gripas är något vi har väntat på i många år, säger Helena Karlén, generalsekreterare på barnrättsorganisationen Ecpat.

76-åringen från Eskilstuna undervisade små barn i engelska. Två av sina elever utnyttjade han sexuellt. En av dem från det att hon var nio år. Det skedde två gånger i veckan och hon fick lite pengar varje gång – i svensk valuta motsvarade summan ett par kronor.

Annons

Flyttar utomlands

Även den andra flickan deltog i undervisningen och blev utnyttjad vid ett tillfälle.

Den tredje flickan, som mannen åtagit sig att försörja, blev vid flera tillfällen fotograferad naken.

– Jag har många gånger sett att männen, för att få tillgång till barn, flyttar utomlands och börjar engagera sig i skolor och frivilligorganisationer, säger Lisbeth Tolfes, kriminalinspektör på Rikskriminalpolisen, som arbetat med utredningen.

På torsdagen dömdes mannen till fängelse i ett och ett halvt år. Ett alltför milt straff, anser Karlén.

– Det är beklagligt att det är en så svag dom. Han behöver vård och det hinner han inte få under den tiden, säger hon.

"Oerhört fattigt"

Det har tidigare varit ovanligt att personer döms i Sverige för att ha begått övergrepp mot barn utomlands. Men i onsdags dömdes en 45-årig man från Kristianstadstrakten till sju års fängelse av hovrätten. Även han hade utnyttjat barn i Filippinerna.

– Filippinerna är ett oerhört fattigt land. Det är tragiskt hur de här männen utnyttjar de fattiga barnen, säger Tolfes.

Samtidigt sitter en svensk man frihetsberövad i Prag, misstänkt för sexbrott mot barn i Thailand. De thailändska myndigheterna har begärt honom utlämnad.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons