Annons
Nyheter

Annie Lööf: Lättad av fällande dom

Theodor Engström döms för förberedelse till terroristbrott för mordplanerna på Annie Lööf i Almedalen i somras. I ett inlägg på Facebook kallar Lööf domen för en "lättnad".
Brott • Publicerad 6 december 2022
Teckning från rättegången mot Theodor Engström i Gotlands tingsrätt. Till vänster Centerpartiets ordförande Annie Lööf, i mitten åklagare Henrik Olin och till höger den åtalade Theodor Engström.
Teckning från rättegången mot Theodor Engström i Gotlands tingsrätt. Till vänster Centerpartiets ordförande Annie Lööf, i mitten åklagare Henrik Olin och till höger den åtalade Theodor Engström.Foto: Johan Hallnäs/TT

På tisdagen föll domen mot Theodor Engström i Gotlands tingsrätt. 33-åringen döms för mord på Ing-Marie Wieselgren och för förberedelse till terrorbrott för sina planer på att mörda Annie Lööf.

Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Annons

"Det är för mig personligen en lättnad", skriver Centerledaren på Facebook om domen, som föll på dagen fem månader efter mordet under Almedalsveckan.

Tingsrätten delar inte åklagarens bedömning att mordet på Wieselgren är att betrakta som terror. Däremot anses alltså mordplanerna på Annie Lööf utgöra förberedelse till terroristbrott, något som välkomnas av Lööf.

"Det visar att tingsrätten ser hoten mot demokratin och mot politiker som mycket allvarligt".

"Jag tänker idag framför allt på Ing-Maries anhöriga i deras stora sorg och saknad och hoppas att de med dagens dom kan lägga den rättsliga processen bakom sig", skriver Lööf, som lämnar partiledarposten i samband med en extrainsatt stämma i februari.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons