Annons
Nyheter

Anmärkningsvärd torrperiod i Västsverige

Först varmt, sedan svalt – juni bjöd på genomsnittsväder.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2008

I genomsnitt blev juni månad högst ordinär, men årets första halvår som helhet var betydligt varmare än normalt.

– Bara de östligaste delarna av Mellansverige avviker från mönstret. Där var temperaturerna ett par grader över genomsnittet, säger Sverker Hellström på SMHI.

Annons

– Annars påminner det hela väldigt mycket om juni i fjol. Då hade vi också väldigt varmt till en början, innan det slog om runt den tionde. Den stora skillnaden är att förra året föll mycket regn från och med midsommar. Det ledde till översvämningar på många håll, framför allt i delar av Småland. I år har det inte alls regnat lika mycket.

Han noterar att årets midsommarhelg blev mycket typisk i nästan hela landet – relativt sval med enstaka skurar.

Ser man till första halvåret i sin helhet var temperaturerna mycket högre än normalt fram till slutet av mars. Sedan har de närmat sig mer typiska nivåer, även om april och maj fortfarande hade temperaturer en bit över genomsnittet.

– En anmärkningsvärd företeelse var den långa perioden utan regn under maj och början av juni. I Västsverige noterades 40 dygn i rad utan någon nederbörd, säger Sverker Hellström.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons