Annons
Nyheter

Bra dialog med Turkiet – eller inte?

Dialogen är bra, tycker statsminister Magdalena Andersson (S) efter samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om Natoprocessen.
Men Erdogan är fortsatt bister – och öppnar för att tills vidare bara släppa in Finland.
Nato • Publicerad 6 oktober 2022
Statsminister Magdalena Andersson (S) möter media vid Europa-toppmötet i Prag.
Statsminister Magdalena Andersson (S) möter media vid Europa-toppmötet i Prag.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Torsdagens samtal skedde vid sidan om det stora europeiska EPG-toppmötet i den tjeckiska huvudstaden.

– Jag har berättat att vi i Sverige jobbar i enlighet med den överenskommelse som vi slöt i Madrid och Turkiet har också noterat (Inspektionen för strategiska produkter) ISP:s beslut om att tillåta leveranser till Turkiet, berättar Andersson för den svenska presskåren i Prag.

Annons

– Jag kunde också berätta att även när Sverige får en ny regering så kommer vi naturligtvis att fortsätta stå upp för den här överenskommelsen. Jag har naturligtvis också pratat med (M-ledaren) Ulf Kristersson inför det här samtalet, säger statsministern.

Ingen tidsplan

Några besked om den fortsatta processen i Turkiet med att ratificera Sveriges Natomedlemskap blev det dock inte i samtalet med Erdogan.

– Vi pratade mer om de möten som vi haft på teknisk nivå och de beslut som vi fattat i Sverige och att det var viktigt att säkerställa att de vet om att överlämningen i Sverige kommer att ske ordnat och med kontinuitet. Vi har haft en bra dialog, säger Andersson.

Det blev heller inte några diskussioner om det satirinslag som sänts i SVT-programmet "Svenska nyheter" i förra veckan och som fått skarp kritik i Turkiet efter skämt om president Erdogan.

Kritisk Erdogan

Den turkiska bilden av torsdagsmötet skiljer sig också ganska rejält från den svenska.

– Jag har inte talat med den svenska statsministern inom ramen för det här mötet. Jag väntar på den nya statsministern, säger Erdogan först på sin presskonferens efter toppmötet.

Sedan förtydligar han dock, på en uppföljande fråga.

– När vi rörde oss genom salen hade vi ett "pull aside"-möte, alldeles kort, säger presidenten – som också upprepar tidigare varningar till Sverige.

– Så länge som terroristorganisationer demonstrerar på gatorna i Sverige och så länge som det finns terrorister i det svenska parlamentet så kommer det inte att bli en positiv inställning från Turkiet, fastslår Erdogan i Prag.

Föredrar Finland?

På en finländsk fråga öppnar han dessutom för att släppa in Finland separat i Nato – och vänta med Sverige.

Annons

– Relationen mellan Finland och Turkiet är ganska annorlunda än mellan Sverige och Turkiet. För Finland är inte ett land där terrorister rör sig fritt. Nato kommer att behöva ta ett beslut – om de gör det på ett sätt som är till fördel för Finland så kommer vi naturligtvis att göra allt som krävs av oss, sade Erdogan på presskonferensen.

Nato har dock tills vidare sagt att man ser Finlands och Sveriges medlemskap som ett sorts paket, som behandlas gemensamt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons