Annons
Nyheter

Anders Eklund inte psykiskt sjuk

Anders Eklund, som erkänt att han mördat 10-åriga Engla Juncosa Höglund, led inte av en allvarlig psykisk störning när han begick brottet, enligt det rättspsykiatriska utlåtandet.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2008

Enligt ett utlåtande från Rättsmedicinalverket lider Eklund inte heller nu av allvarlig psykisk störning och det finns därför ingen anledning att han ska få rättspsykiatrisk vård.

– Som jag ser det är det enda alternativen nu ett tidsbestämt långt straff eller livstids fängelse, säger Eklunds advokat Leif Silbersky.

Annons

– Vi kan också låta det här överprövas av Socialstyrelsens rättsliga råd och det är något som jag kommer att fundera på under veckan tillägger han.

Leif Silbersky vill inte säga om han håller med om bedömningen att Anders Eklund inte är psykiskt sjuk.

– Det är något som jag sparar till förhandlingen i tingsrätten. Men jag har inte haft några förutfattade meningar eftersom jag är jurist och inte psykolog eller psykiater.

Engla Juncosa Höglund försvann den 5 april en bit från hemmet i Stjärnsund i Dalarna och 42-årige Anders Eklund greps två dagar senare på Hallandsåsen. En knapp vecka senare erkände Eklund i polisförhör att han dödat Engla och pekade ut platsen där han lämnat flickans kropp. Han erkände också mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun 2000.

Chefsåklagare Patrik Säflund säger till TT att han avser att lämna in åtalet mot Eklund till Falu tingsrätt i slutet av vecka 29 och tingsrätten har preliminärt satt ut rättegången till veckan därpå med start den 21 juli. På grund av hotbilden kommer förhandlingarna att hållas i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons