Annons
Nyheter

Analytiker: Astra Zenecas åtgärd inte ovanlig

Aktiemarknaden reagerar med tummen ner efter Astra Zenecas besked om att pausa sin vaccinstudie.
En dramatisk nyhet, men ingen ovanlig åtgärd i utvecklandet av ett nytt läkemedel, enligt analytiker som TT har talat med.
Ekonomi • Publicerad 9 september 2020

Astra Zenecas aktie faller drygt en procent i börsöppningen på Stockholmsbörsen.

– Ett avbrott är givetvis dramatiskt, för än så länge har projektet gått från klarhet till klarhet, säger Johan Unnerus, oberoende analytiker som bevakar Astra Zeneca.

Koppling oklar

Annons

Men han understryker att sjukdomsfallet inte nödvändigtvis måste ha någon koppling till vaccinkandidaten och det är vad bolaget nu måste undersöka.

– Det återstår att se om det finns en lös koppling, en direkt koppling eller ingen alls, säger Johan Unnerus.

– Det är inte alls säkert att det finns en koppling. Framför allt inte i så här stora studier, när man tittar på 40 000–50 000 patienter är det inte alls ovanligt att det dyker upp saker av en tillfällighet. Folk drabbas av saker, oberoende av att man tar ett läkemedel eller inte, säger Erik Hultgård, läkemedelsanalytiker på Carnegie.

Även Johan Unnerus påpekar att det inte är ovanligt att något sådant här sker i processen att ta fram ett läkemedel.

– Det händer inte hela tiden förstås, men det händer regelbundet. Sedan är omständigheterna runt pandemin förstås exceptionella, så därför blir det mycket fokus och mycket dramatik, säger Johan Unnerus.

"Inte slutet"

Erik Hultgård tycker att det är viktigt att framhålla att Astra Zenecas agerande visar på ett ansvarstagande från bolagets sida. Vid kliniska studier brukar det normalt sett finnas en oberoende kommitté som övervakar verksamheten och stoppar studien om de ser något negativt. I det här fallet verkar det som att Astra Zeneca självt har tryckt på stoppknappen, enligt Erik Hultgård.

– Det är klart att det är negativt att de stoppar alla pågående studier och att man har haft en misstänkt allvarlig biverkan av det här vaccinet. Men det är samtidigt viktigt att lyfta fram att bolaget och industrin har en rigorös intern process där de monitorerar säkerhet och sätter säkerhet för patienter först, säger han.

– Det här behöver inte vara slutet på deras vaccinutveckling.

Aktiemarknadens reaktion ses som naturlig i sammanhanget. I efterhandeln på New York-börsen rasade Astra Zenecas aktie åtta procent.

– Det går inte avfärda det här som en överreaktion, för det ligger i sakens natur att det blir stora reaktioner.

Han påpekar också att AstraZenecas paus dessutom är en påminnelse om kvarvarande risker för de andra vaccinkandidaterna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons