Annons

Analys: Moskva troligen bakom "attack" mot Kreml

Frågetecknen och skepsisen hopar sig efter gårdagens påstådda ukrainska mordförsök på Vladimir Putin.
En rad experter anklagar Ryssland för att ha iscensatt attacken.
Ryssland • Publicerad 4 maj 2023
Ryssland anklagar Ukraina för att ha attackerat makthögkvarteret Kreml i Moskva den 3 maj.
Ryssland anklagar Ukraina för att ha attackerat makthögkvarteret Kreml i Moskva den 3 maj.Foto: AP/TT

Videoklippet på den påstådda drönaren som exploderar över Rysslands makthögkvarter Kreml har lett till en våg av anklagelser och spekulationer.

Enligt den amerikanska tankesmedjan ISW var det sannolikt Ryssland själva som låg bakom den påstådda drönarattacken mot Kreml. Flera indikatorer tyder på att "attacken" var noga iscensatt i syfte att föra kriget närmare det ryska folket, skriver ISW och på så sätt öka engagemanget hos befolkningen och bädda för en bredare mobilisering.

Annons

"Det är extremt osannolikt att två drönare skulle kunna ta sig igenom flera lager av luftvärn och exploderat eller skjutits ned precis ovanför Kremls hjärta, på ett sätt som skapade spektakulära bilder fångade perfekt på kamera", resonerar tankesmedjan i sin senaste analys.

Mordkomplott avfärdas

Ukraina tros ha legat bakom en rad drönarattacker i Ryssland och ryskockuperade Krim under året som gått, även om Kiev sällan tar på sig ansvaret för sådana dåd. Ett ukrainskt anfall mot självaste Kreml skulle onekligen vara det djärvaste hittills, konstaterar bedömare.

"Om vi förmodar att det var en ukrainsk attack, betrakta det då som en föreställningsattack, en demonstration i kapacitet och en avsiktsdeklaration: 'tro inte att Moskva är säkert'", skriver Rysslandsexperten och säkerhetsanalytikern Mark Galeotti på Twitter.

Enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov var inte Vladimir Putin på plats i Kreml när "attacken" skedde. Att det skulle ha varit ett mordförsök på Vladimir Putin avfärdas därmed av en rad internationell experter, inte minst med hänvisning till att Ukraina och dess underrättelsetjänst rimligen hade koll på var Putin befann sig vid den aktuella tidpunkten.

Teorin: Svepskäl för motattack

Den påstådda drönarattacken sker i ett känsligt läge, där Ukraina tros komma allt närmre en länge emotsedd motoffensiv på slagfältet – samtidigt som Rysslands befolkning tros bli allt tröttare på kriget. Ett mordförsök på landets president spås kunna användas som förevändning för både ökad mobilisering och kraftiga motattacker i Ukraina, skriver bland annat BBC i en analys.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj förnekade under onsdagen med kraft att Kiev låg bakom attacken och förklarade sin teori kring vilket motiv Ryssland har för att skylla attacken på Ukraina.

– Enkelt. Ryssland kan inte längre motivera sitt folk att dö i strid, sade han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons