Annons

Amerikanskt bombplan flög över Finska viken

Ett amerikanskt bombplan av typen B-52 flög över Finska viken i lördags kväll, rapporterar finländska medier. Det väcker uppmärksamhet – ett sådant plan har aldrig tidigare siktats i finländskt luftrum, skriver nyhetsbyrån STT.
Finland • Publicerad 12 mars 2023
En amerikansk B-52 flög över Finska viken på lördagskvällen. På denna arkivbild syns ett bombplan av samma typ.
En amerikansk B-52 flög över Finska viken på lördagskvällen. På denna arkivbild syns ett bombplan av samma typ.Foto: Roslyn Ward/AP/TT

Jätteplanet kom från Polen och flög mot den ryska ön Hogland – men vände strax innan och flög sedan mot de baltiska länderna. Ön är belägen omkring 40 kilometer från Finlands kust.

Henri Vanhanen, forskare vid Utrikespolitiska institutet, säger att flygningen demonstrerar Natos engagemang för regionens säkerhet.

Annons

– Med flygningen demonstrerar man för Ryssland att här är vi, pigga och vakna, säger han till STT.

Blir vanligare

Vanhanen bedömer att den här typen av kraftuppvisningar kommer att bli mer framträdande under de närmaste åren på grund av det skärpta säkerhetsläget.

Enligt Vanhanen tillät Sverige redan för flera år sedan B-52-bombplan att flyga i landets luftrum. Däremot är det första gången som den här typen av plan flugit i finländskt luftrum.

Även Finland har med stor sannolikhet också tidigare erbjudits möjlighet till bombplanens närvaro – men man har inte sett ett särskilt behov.

– Dessutom har de förmodligen setts som en provokation mot Ryssland.

Strategiskt viktigt

Utrikespolitiska institutets chef Mika Aaltola kommenterar också händelsen. På Twitter säger han att B-52:ans flygning över Finska viken sänder ett klart budskap.

"Finska viken är ett av Europas strategiskt viktigaste smala sund där Ryssland ökat på sin aktivitet, till exempel på Hogland. Så här tar man de facto hand om sina allierade och skickar ett skrämselbudskap", skriver han.

Tidigare i veckan rapporterade även Yle om ökad rysk aktivitet på Hogland sedan 2014, då Ryssland i strid med internationell rätt annekterade Krimhalvön.

Vidare skriver Aaltola att flygningen är ett svar på Rysslands "ökade provocerande verksamhet från Alaska till Arktis".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons