Annons
Nyheter

Amerikansk medborgare får lämna Iran

Iran/USA • Publicerad 1 oktober 2022
Baquer Namazis son Siamak Namazi, som varit frihetsberövad, har nu släppts, enligt FN-talespersonen Stéphane Dujarric. Arkivbild.
Baquer Namazis son Siamak Namazi, som varit frihetsberövad, har nu släppts, enligt FN-talespersonen Stéphane Dujarric. Arkivbild.Foto: Bebeto Matthews/AP/TT

Den iransk-amerikanske medborgaren Baquer Namazi som tidigare hindrats från att lämna Iran kan nu göra det för att få medicinsk behandling, skriver FN-talespersonen Stéphane Dujarric i ett uttalande. Orsaken uppges vara att FN:s generalsekreterare António Guterres vädjat om det.

Även Baquer Namazis son Siamak Namazi, som varit frihetsberövad, har nu släppts, enligt uttalandet.

Annons

Baquer Namazi har tidigare arbetat på FN:s barnfond Unicef. Både far och son dömdes i Iran för spionage 2016, till tio års fängelse vardera. Baquer Namazi släpptes redan 2018 på grund av hälsoskäl och har sedan dess avtjänat sitt straff under husarrest.

"Vi kommer att fortsätta hålla kontakten med de iranska myndigheterna i en rad viktiga frågor, inklusive den regionala situationen, hållbar utveckling och främjandet och skyddet av mänskliga rättigheter", skriver Stéphane Dujarric.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons