Annons
Nyheter

Amerikaner tar hästmedicin mot covid-19

I stället för att vaccinera sig har läkemedlet ivermektin seglat upp som den senaste alternativbehandlingen mot covid-19. Problemet är bara att preparatet används för att behandla parasiter bland hästar och kor.
Coronaviruset • Publicerad 7 september 2021
Amerikanska mat- och läkemedelsmyndigheten FDA uppmanar invånare att inte försöka behandla covid-19 med hästmedicin. Arkivbild.
Amerikanska mat- och läkemedelsmyndigheten FDA uppmanar invånare att inte försöka behandla covid-19 med hästmedicin. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Preparatet ivermektin är godkänt för behandling av parasiterande rundmaskar, som på bilden, inte covid-19.
Preparatet ivermektin är godkänt för behandling av parasiterande rundmaskar, som på bilden, inte covid-19.Foto: Oleksandr Holovachov/TT

"Du är inte en häst. Du är inte en ko. Så seriöst, sluta!"

Så twittrade den amerikanska mat- och läkemedelsmyndigheten FDA nyligen, med förhoppningen om att amerikaner ska sluta ta ivermektin mot covid-19.

Annons

Preparatet, skriver myndigheten på sin hemsida, är inte en godkänd behandling mot covid-19. I stället är det ett läkemedel som används för att behandla parasitinfektioner hos hästar och kor och, i vissa fall, även människor.

Kräm med äppelsmak

I USA är den variant av läkemedlet som är godkänt för människor dock slutsåld, varför många börjat köpa hästversionen i stället, som saluförs som en kräm med äppelsmak, skriver Dagens Arena.

Detta är inte första gången som en alternativ behandling mot covid-19 dykt upp under pandemin. Tidigare har malariamedicinen hydroxiklorokin varit på tapeten, inte minst sedan den dåvarande presidenten Donald Trump hävdade att det var effektivt mot covid-19. Senare har det slagits fast att medicinen inte har någon bevisad effekt mot sjukdomen.

Konspirationsteorier

Frågan kvarstår dock: varför äter människor hellre hästmedicin än vaccinerar sig?

I USA kan en förklaring vara de konspirationsteorier som cirkulerar kring preparatet. Teorierna går ut på att anledningen till att ivermektin inte rekommenderas som coronabehandling är att det är för billigt och därför konkurrerar med vaccinerna.

Utöver att teorierna omhuldats av Trumpvänliga kongressledamöter, har de även fått spridning genom Fox News-profilerna tillika vaccinskeptikerna Laura Ingraham och Tucker Carlson.

Efterfrågan lär knappast minska sedan den populäre podcastvärden Joe Rogan i veckan berättade för sina 13,1 miljoner följare på Instagram att han insjuknat i covid-19, med feber och svettningar som följd. Behandling? Ivermektin, så klart.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons