Annons
Nyheter

Historiskt lyft – fler tror på högre bopriser

Bostadsmarknaden verkar ha klarat sig helskinnad genom krisen. Stämningen vänder markant uppåt och fler tror på stigande priser.
(TT) • Publicerad 13 juli 2020
Allt fler väntar sig stigande bostadspriser igen. Arkivbild.
Allt fler väntar sig stigande bostadspriser igen. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Andelen hushåll som tror på stigande bostadspriser ökar med 22 procentenheter i juli jämfört med månaden före och ligger nu på 41 procent, visar SEB:s Boprisindikator. Samtidigt har andelen som räknar med sjunkande bostadspriser fallit till 18 procent, från 43 procent månaden före.

Andelen som tror på oförändrade priser är oförändrat 30 procent. SEB:s Boprisindikator stiger därmed till plus 24 från minus 23 i juni, vilket ger ett historiskt lyft på 47 enheter.

Dramatisk förändring

Annons

"Aldrig tidigare har vi sett en så stor uppgång en enskild månad. Avtagande styrka i pandemin, hopp om ekonomisk återhämtning och statistik som visar att bostadsmarknaden inte tagit särskilt mycket stryk under krisen, gör att hushållens syn på prisutvecklingen förändrats dramatiskt", skriver SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

"Det är självklart för tidigt att ropa faran över men det faktum att Boprisindikatorn stiger så kraftigt ger i sig ett stöd för bostadsmarknaden framöver", tillägger han.

Även Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB ser en positiv situation på bostadsmarknaden.

– Först var det negativt och man satte likhetstecken mellan coronapandemins effekter på arbetsmarknaden och negativ påverkan på bostadsmarknaden. Men bostadspriserna har stått pall, säger hon.

För tidigt att andas ut

En anledning till det kan vara att de som blivit uppsagda eller permitterade på grund av pandemin ofta har någon form av a-kassa eller försäkring att falla tillbaka på. Dessutom har möjligheten till amorteringslättnad hjälpt många, säger Claudia Wörmann.

– Nu är vi sex månader in i det vi stod helt handfallna inför. Då visste ingen vad som skulle hända, men nu visar siffrorna varje månad att det inte händer så mycket.

Hon tror att det blir en sommar med ovanligt hög aktivitet på bostadsmarknaden, redan nu är utbudet av bostadsrätter stort. Samtidigt är det för tidigt för att andas ut helt, menar Claudia Wörmann.

– Vi vet inte hur länge restriktionerna kommer att pågå. Om de fortsätter kommer fler att få en osäker inkomst, och då kommer efterfrågan att minska. Så oron är inte över, allt beror på hur viruset utvecklas, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons