Annons
Nyheter

Allt fler obehöriga till gymnasiet

Allt färre niondeklassare blir behöriga till gymnasieskolan.
Nyheter • Publicerad 3 september 2010

I år är 11,9 procent obehöriga, vilket kan jämföras med 11,2 procent förra året, enligt Skolverket.

Andelen obehöriga har stadigt sjunkit de senaste åren.

Annons

Andelen obehöriga är alltså märkbart större i år jämfört med 2009 och andelen har inte varit så hög sedan 1998, då det nuvarande betygssystemet infördes.

De nära 12 procenten obehöriga motsvarar knappt 14 000 niondeklassare, som alltså inte fick godkända betyg i något eller flera av ämnena matematik, svenska och engelska.

Dubbelkollat

Skolverket antyder att det självt blivit förvånat över det kraftigt försämrade resultatet, från ett år till ett annat. "Skolverket har därför inväntat fler kontroller av materialet före publicering av den preliminära statistiken", skriver verket i sitt pressmeddelande.

Skolverket pekar på flera tänkbara förklaringar: För det första att lärarna kan ha blivit mer restriktiva i sin betygssättningen – alltså samma förklaring som utbildningsministern för fram. För det andra att möjligheten att läsa upp icke godkända betyg på sommaren blivit större. Om läraren ser att en elev pendlar mellan IG och G, och vet att eleven kan läsa ikapp på en sommarskola ökar sannolikheten att läraren sätter IG.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons