Annons
Nyheter

Allt fler ensamkommande barn

Hundratals ensamkommande barn har redan tvångsplacerats ut i kommuner.
Nyheter • Publicerad 17 juli 2014

Detta bara ett halvår efter lagändringen som tvingar kommuner att ta emot barnen. Och hittills i år har det redan kommit fler barn än det kom under hela förra året.

Fram till mitten av juli hade 364 barn anvisats, 221 av dem under sex sommarveckor.

Annons

Reglerna om hur ensamkommande barn placeras i landets kommuner ändrades efter att antalet ensamkommande flyktingbarn ökade och det blev allt svårare att hitta platser hos kommuner som frivilligt ville ta hand om dem.

Migrationsverket använder sedan årsskiftet det som kallas utökade anvisningsmöjligheter. Det innebär att länsstyrelserna bedömer hur många barn kommunerna kan ta emot. Därefter har Migrationsverket rätt att tvinga kommunerna att ta hand om barnen som anvisas – oavsett vad kommunen bedömer sig kapabel till.

– Generellt har kommunerna mottagit det här på ett bra vis så det har fungerat väldigt bra sedan lagen trädde i kraft, säger Sophia Öhvall Lindberg, pressekreterare och expert på mottagandet av ensamkommande barn, på Migrationsverket.

Allt fler barn

Mängden barn som kommer till Sverige ökar snabbt. Årets första sex månader har det redan kommit fler barn än under hela 2013.

– Det är ofta svårt att kunna säga med säkerhet vad det beror på. Men det vi ser tydligt är att det kommer betydligt fler barn från Eritrea, säger Öhvall Lindberg.

Det handlar också om möjligheten att resa över Medelhavet till Europa, framför allt från Libyen till Italien, säger hon.

– Den möjligheten har varit större under senvåren och början på sommaren.

Att det kommer fler barn under sommar och höst är inget ovanligt. I år innebär detta att de platser som kommunerna beräknas ha troligtvis är fyllda i augusti. Därefter anvisas barnen fördelat över alla landets kommuner.

Från Libyen till Italien

Annons

Samtidigt pågår en rättstvist i Östra Göinge i Skåne, där kommunen trots lagändringen, vägrade ta emot tre av fem flyktingbarn som anvisades i januari. Saken har överklagats i flera led och i väntan på ett avgörande har barnen blivit kvar i de kommuner där de tog första kontakten med Migrationsverket.

Mölndal är en av dem.

– Det här barnet går ju i skolan nu och rotar sig och får kamrater, så det är inte så enkelt. Det kan bli så att barnet blir kvar hos oss, säger Birgitta Korpe, enhetschef för ensamkommande barn och ungdomar i Mölndal.

Men det finns också kommuner som gjort en kovändning. Landskrona tog tidigare inte emot några ensamma flyktingbarn alls och kritiserade den nya lagen. Nu har kommunen slutit ett avtal med Migrationsverket om tio platser.

– Vi har faktiskt fått det att fungera bra på kort tid, säger Carina Magnusson, verksamhetschef på individ- och familjeförvaltningen i Landskrona.

Barn till tvingade kommuner

Hittills i år har 364 barn kommit till kommuner med hjälp av Migrationsverkets utökade anvisningsmöjligheter.

Januari: 99

Februari: 26

Mars: 3

April: 8

Maj: 7

Juni: 86

Juli, första veckorna: 135

Källa : Migrationsverket (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons