Annons
Nyheter

Allt fler barnsoldater rekryteras i Niger

Allt fler barn dödas i de väpnade konflikterna i Niger, och allt fler värvas av väpnade grupper i landet. Det skriver Amnesty International i en ny rapport.
Niger • Publicerad 13 september 2021
En skola i Niger som attackerats av väpnade grupper. Arkivbild.
En skola i Niger som attackerats av väpnade grupper. Arkivbild.Foto: Boureima Issoufou/AP/TT

Från årsskiftet till den 23 juli i år dödades enligt organisationen Acled 544 människor i attacker i Nigers gränsområden till Mali och Burkina Faso. Minst 60 av de dödade var barn. Under hela fjolåret dog 397 personer i attacker i området.

Människorättighetsorganisationen skriver att de två islamistiska väpnade grupperna Islamic State in the Greater Sahara (ISGS) och den al-Qaida-anknutna Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM) ligger bakom de många rekryteringarna av barnsoldater och det grova våldet.

Annons

Enligt vittnen, som Amnesty har intervjuat, lockar JNIM 15 till 17-åriga pojkar med mat, pengar och kläder. ISGS och JNIM har även riktat in sig på att förhindra undervisning. De har enligt rapporten bränt ner skolor och hotat lärare, vilket har gjort att ett stort antal skolor stängts.

"I regionen Tillabéri i Niger har en hel generation växt upp omgiven av död och förstörelse. Väpnade grupper har gång på gång attackerat skolor och matförråd och de riktar in sig på barn för att värva dem", säger Matt Wells på Amnesty i ett pressmeddelande.

För rapporten har Amnesty pratat med 119 personer, bland dem 22 barn under 18 år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons