Annons
Nyheter

Allt fler allvarliga coronahändelser anmäls

Antalet anmälda incidenter och olyckor på jobbet kopplade till covid-19 slår nya rekord. I slutet av januari anmäldes över 900 fall i veckan.
Flera yrken som tidigare haft få anmälningar uppvisar stora ökningar under 2021.
Coronaviruset • Publicerad 6 februari 2021
Foto: Anders Humlebo

– Det som har ökat är utbildningssektorn och handeln. Vi kan även se att vi får in fler anmälningar nu under 2021 från yrken där man träffar mer folk, till exempel polisen, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Arbetsgivare är skyldiga att göra en anmälan om allvarligt tillbud om personal har exponerats för coronaviruset i jobbet.

Annons

Det kan till exempel handla om att personal vistats tätt tillsammans i lärarrum, fikarum eller andra personalutrymmen, och att någon av dem kort efter det insjuknar.

Skjutit i höjden

De senaste veckorna har antalet anmälningar skjutit i höjden. Både under vecka tre och vecka fyra gjordes över 950 anmälningar, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.

Det är nästan tre gånger så många som under årets första vecka, som tidigare innehade toppnoteringen för en enskild vecka sedan coronapandemin bröt ut.

Ökningen förklaras framför allt av den allmänt höga smittspridningen i landet. En del av anmälningarna är även retroaktiva och rör händelser som inträffat under förra årets sista kvartal.

Vård och omsorg

Fortfarande rör majoriteten av de coronarelaterade anmälningarna arbetsplatser inom vård och omsorg. Men tydliga ökningar syns alltså för flera andra yrken under det nya året.

I grundskolan har 352 anmälningar kommit in hittills under 2021, jämfört med 52 för hela 2020. I livsmedelshandeln har anmälningarna ökat från 1 under 2020 till 62 hittills i år. Även exempelvis Systembolaget och apotek ökar, och polisen, som totalt rapporterade 41 tillbud i fjol, har hittills i år redan anmält 40.

Enligt Arbetsmiljöverket beror uppgången dels på att kunskapen hos arbetsgivarna har ökat, dels på att fler kan testa sig i dag.

– Innan visste man kanske inte om en kollega som insjuknat hade corona eller inte. Men nu vet man och då anmäler man, säger Ulrika Scholander.

Inga symptom

Den vanligaste typen av anmälan handlar om smittspridning kollegor emellan, där en arbetstagare insjuknar efter att man har varit på arbetsplatsen.

– Det kan vara någon i lärarkåren som insjuknat på kvällen och då vistats på skolan under dagen, eller samma sak med elev. Man vet inte om exponering skett eller inte. Man är osäker på om man kunnat hålla avstånd eller varit närmare vid något tillfälle och hur länge, och gör då en anmälan för säkerhets skull, säger Ulrika Scholander.

Annons

Samtidigt har mycket få anmälningar om allvarliga tillbud kommit in vad gäller exempelvis restauranger, kollektivtrafiken och taxi.

Befarar mörkertal

Det kan finnas ett mörkertal, enligt Arbetsmiljöverket.

– Vi ser att det finns stora arbetsgivare där vi inte får in några anmälningar, och samtidigt är det ju så att det på de flesta arbetsplatser sker tillbud och olyckor oavsett hur bra man jobbar med arbetsmiljön, säger Ulrika Scholander.

TT: Är vissa arbetsgivare för dåliga på att anmäla?

– I tips från allmänhet eller arbetstagare har vi fått signaler på att arbetsgivare inte har anmält som man borde, säger hon.

En anmälan kan leda till att Arbetsmiljöverket efter utredning ställer krav på arbetsgivaren att vidta åtgärder för att skydda de som jobbar. Många arbetsgivare har dock redan vid anmälan ändrat på rutiner och annat så att det ska bli säkrare. Det är ovanligt att den här typen av anmälningar går vidare till föreläggande eller förbud.

Fakta: Anmälda covidtillbud

Vecka 1: 361

Vecka 2: 484

Vecka 3: 954

Vecka 4: 958

Totalt sedan pandemin drog in: 7 991, varav ca 5 234 under 2020 och 2 757 under 2021.

Källa: Arbetsmiljöverket

Fakta: Anmälda covidtillbud

Arbetsgivaren är alltid skyldig att förebygga risker för ohälsa eller olycksfall i arbetet.

När det inträffar en allvarlig personskada, allvarligt tillbud eller dödsfall på en arbetsplats har arbetsgivaren en skyldighet att anmäla det till Arbetsmiljöverket.

Det behöver inte vara en personskada för att anmälas, utan det kan även vara allvarliga händelser där det varit fara för liv och hälsa.

Källa: Arbetsmiljöverket

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons