Annons
Nyheter

Alliansen vill skärpa straff

Alliansen lovar att skärpa straffen för allvarliga våldsbrott.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2014
Foto: FREDRIK PERSSON / TT

På en presskonferens påpekar statsminister Fredrik Reinfeldt att våldsbrotten minskar och att brottsligheten ser ut att sjunka.

– Det gör ju inte att brott inte påverkar många människor i Sverige, säger han.

Annons

Alliansen vill därför höja minimistraffen för dråp, synnerligen grov misshandel, grov misshandel, grovt rån, grov utpressning, grovt olaga hot och grovt olaga tvång.

– Det är den grövsta och mest hänsynslösa brottslighet som finns i Sverige, säger Reinfeldt.

Han uppger att domstolarna i de allra flesta fall i dag utdömer straff som ligger på miniminivån, därför är det mest effektivt att höja den nivån.

– Vi tycker att de utdömda straffen inte återspeglar den kränkning och den avsky som finns i landet när det gäller våldsbrott, säger Reinfeldt.

Alliansen vill också minska den "straffrabatt" som finns i dag när någon döms för flera brott.

– Vi tycker att alla brott ska vägas in, säger Reinfeldt.

Han vill dock inte ha ett system som i USA där man kan lägga ihop straffen för en lång rad enskilda brott och få väldigt långa fängelsedomar. Reinfeldt talar i stället om att "dämpa" straffrabatten och vill utreda frågan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons