Annons
Nyheter

Älgtjurar svårt plågade av klåda

Vissa år drabbas älgtjurar av svår klåda och river med hornen upp stora sår på ryggen som infekteras.
Nyheter • Publicerad 5 november 2014

I höst har en stor ökning av plågade älgtjurar noterats hos Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Själva orsaken till klådan är vi inte säkra på, säger Jonas Malmsten, biträdande statsveterinär, till SVT Nyheter, och anför den varma sommaren, stora mängder lusflugor eller parasiter som möjliga förklaringar.

Annons

Lusflugan angriper både älgar och hästar, biter, suger blod och förorsakar svår klåda som tillsammans med infektion och håravfall medför ett stort lidande för älgarna. Det senaste svåra året för älgtjurarna var 2011 medan 2012 och 2013 var skonsammare.

Svenska Jägareförbundet är väl förtroget med plågan.

– Vi har fått rapporter under hösten i samband med älgjakten, framför allt från södra Sverige, om sådana älgar. Det kan vara riktigt stora sår som syns på håll, stora hårlösa fläckar, och det kan nog vara så att vissa jägare sänker bössan när de ser hur illa det är, säger förbundets klövviltssamordnare Göran Bergqvist till TT.

– Det ska inte påverka köttets kvalitet vad jag vet, det är ju ytliga skador, men det får experterna svara på.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons