Annons
Nyheter

Algblomning på flera håll i Östersjön

Med värmen gynnas tillväxten av alger och från flera håll längs kusterna – från Ångermanland till Blekinge – rapporteras om lokala algblomningar.
Miljö • Publicerad 8 augusti 2020
Inte så inbjudande. Algblomning i vattnen utanför Tyresö, Stockholms län, tidigare i somras.
Inte så inbjudande. Algblomning i vattnen utanför Tyresö, Stockholms län, tidigare i somras.Foto: Pontus Lundahl/TT

SMHI:s karta visar ytansamlingar av alger i ett stort område i Bottenhavet.

– Det är lite speciellt i år, då det åtminstone den senaste vecken legat ett ganska stort område i Bottenhavet med ytansamlingar av cyanobakterier. De växer lite och driver lite med vindarna, säger vakthavande oceanograf Magnus Larsson på SMHI.

Annons

Ytansamlingar av den storleken brukar vara vanligare längre söderut i Östersjön.

– Det brukar bli en period varje sommar även i Bottenhavet, men kanske inte så här långvarigt. Det hänger ihop med att det varit ganska svaga vindar, säger Magnus Larsson.

Den stora ansamlingen alger ligger ute till havs, men i nformationscentralen för Bottniska viken har de senaste dagarna rapporterat om algblomningar i Örnsköldsviks, Kramfors och Hudiksvalls kommuner.

Blomning av cyanobakterier rapporteras också från Stockholms skärgård och Karlskrona, enligt i nformationscentralen för egentliga Östersjön. "Om det blir vindstilla i helgen så finns det risker att det ansamlas i vikar, så kolla in vattnet innan du hoppar i", lyder uppmaningen.

Barn bör inte alls leka eller plaska i vatten med blommande alger, eftersom de kan bli allvarligt sjuka om de sväljer vattnet. Även hundar bör hållas borta från vatten med algblomning.

Fakta: När bakterier massförökas

Algblomning inträffar när växtplankton eller cyanobakterier massförökas i hav, sjöar och andra vattensamlingar. Vid algblomning blir vattnet grumligt eller färgat grönt eller blågrönt och ibland bildas tydliga ansamlingar på ytan.

Länsstyrelserna i Västerbotten, Stockholm samt Västra Götaland har informationscentraler för kustområdena Bottniska viken, egentliga Östersjön samt Västerhavet. Dessa tar emot observationer och informerar om det aktuella läget i Sveriges kustvatten, exempelvis vad gäller algblomning.

Informationscentralerna drivs på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten.

Bottniska viken är den nordligaste delen av Östersjön. Egentliga Östersjön är den del av Östersjön som sträcker sig från södra Ålands hav till de danska sunden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons