Annons
Nyheter

Alex Jones i konkurs efter skadeståndskraven

Konspirationsteoretikern Alex Jones har gått i personlig konkurs och ansöker om konkursskydd.
Agerandet kommer efter att amerikanen och hans företag under hösten dömts att betala sammanlagt 1,4 miljarder dollar i böter för att ha spridit lögner om massakern vid lågstadieskolan Sandy Hook 2012.
USA • Publicerad 2 december 2022
Konspirationsteoretikern Alex Jones har ansökt om konkursskydd. Arkivbild.
Konspirationsteoretikern Alex Jones har ansökt om konkursskydd. Arkivbild.Foto: Tyler Sizemore/AP/TT

Alex Jones spred i flera år via sin webbsajt Infowars och i populära poddar falska påståenden om Sandy Hook-dådet. Bland annat hävdade han att de sörjande familjerna var hyrda skådespelare med syftet att inskränka vapenrättigheterna i USA.

Under hösten har han i omgångar dömts för förtal i såväl Texas som Connecticut och ålagts att betala motsvarande mer än 14 miljarder kronor – skadestånd som till största delen ska gå till de familjemedlemmar som lidit av hans påståenden att massakern aldrig ägt rum.

Har erkänt fel

Annons

Föräldrar och syskon till offren vittnade under rättegångarna om hur de i åratal har trakasserats av människor som trodde på de lögner som Jones spred på sin plattform. Bland trakasserierna förekom bland annat hot om våldtäkt.

Jones har erkänt att han hade haft fel gällande Sandy Hook, men också hävdat att han utsatts för kränkning av yttrandefriheten och hävdat att det hela är en konspiration skapad av medier och demokrater för att tysta honom och försätta honom i konkurs.

I mitten av november sade han i sitt program att han skrattade åt de stora belopp han dömts att betala. Hans ansökan om konkursskydd nu kan innebära att offrens familjer kan få vänta längre på att få se skadeståndspengarna.

"Kommer aldrig att ge upp"

Varken Alex Jones eller hans advokater har uttalat sig om konkursskyddet, men en advokat för familjerna till offren har i ett skriftligt uttalande kritiserat Jones.

"Det amerikanska rättssystemet kommer att hålla Alex Jones ansvarig och vi kommer aldrig att ge upp kampen för att juryns utslag ska bli verklighet", skriver advokaten Chris Mattei och fortsätter:

"Som alla andra fega handlingar Alex Jones har begått kommer denna konkursansökan inte att lyckas. Systemet skyddar inte de som medvetet och felaktigt kränker och attackera andra, som Jones gjort."

Enligt de handlingarna Jones advokater på fredagen lämnade in i ett så kallat chapter 11-förfarande i Houston har han tillgångar på mellan en och tio miljoner dollar, och skulder på en till tio miljarder dollar.

I juli ansökte han om konkursskydd för sitt företag Free Speech Systems. Enligt de handlingarna har Jones och hans företag tillgångar på över 270 miljoner dollar, rapporterar The Washington Post.

Fakta: Massakern i Sandy Hook

I december 2012 trängde sig en 20-årig man in i grundskolan Sandy Hook i Newtown, Connecticut, och sköt ihjäl 20 små barn och 6 vuxna. Gärningsmannen mördade sedan även sin mor innan han begick självmord.

Skoldådet är ett av de dödligaste i USA:s historia.

Massmordet utlöste intensiv samhällsdebatt om vapenfrågan, mentalvården och underhållningsvåldet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons